in

Waarom gaapt jouw hond als jij gaapt?

3 opmerkelijke houdingen van je hond die je vertellen hoe hij zich voelt

1. Staart

Is je hond altijd blij als hij kwispelt?

Als jouw viervoeter kwispelt, betekent dit vaak dat hij blij is. Bijvoorbeeld als je na een lange werkdag thuiskomt, zal je jouw hond waarschijnlijk erg enthousiast en blij zien kwispelen. Je hond kan erg snel met zijn staart kwispelen, soms lijkt het zelfs op een propeller. Als dit gebeurt is je hond héél blij je weer te zien! 

Het kwispelen betekent echter niet altijd dat je hond blij is. Als je hond op een stijve manier kwispelt, dan is dit een stress-signaal van je hond. Het kan zijn dat hij hierna agressief reageert. 

Wat zeggen de houdingen van de staart? 

Een middelhoge staart betekent dat je hond ontspannen is. Een staart tussen de achterpoten betekent dat je hond angstig of onzeker is. Het kan hierbij ook zijn dat je hond pijn heeft of zich oncomfortabel/ziek voelt. Een hoge staart betekent dat je hond zich zelfverzekerd en stoer voelt. 

2. Overeind staande haren

Wat betekent het als de haren van je hond overeind staan?

Als jouw hond ‘borstelt’ gaan zijn haren overeind staan. Dit is een reflex dat voortkomt uit opwinding of spanning. Als je hond bijvoorbeeld ineens heel erg schrikt, kunnen zijn haren overeind gaan staan. Misschien is het je weleens opgevallen bij een vuurwerkknal! Een andere reden voor het overeind staan van de haren is als je hond wil imponeren. Dit gebeurt vaak wanneer je viervoeter een andere soortgenoot tegenkomt. Honden doen dit om zo dominant en sterk over te komen.

3. Gapen

Is je hond altijd moe als hij gaapt? 

Net zoals bij mensen gapen honden omdat ze moe zijn, maar dit is niet altijd zo! Als een hond bijvoorbeeld angstig is dan kan hij veel gaan gapen. Het is je misschien weleens opgevallen dat je hond veel gaapt bij de dierenarts. Hier is een wetenschappelijke verklaring voor. Gapen zorgt er namelijk voor dat de hartslag van je hond stijgt, meer bloed naar de hersenen gaat en meer zuurstof in de longen komt. Hierdoor kan je hond zijn angst en stress overwinnen. 

Nog een reden dat je hond gaapt, is omdat hij het gedrag van zijn baasje overneemt. Honden zijn namelijk erg empathisch. Zodra jij dus flink begint te gapen, kan het gebeuren dat jouw viervoeter ook gaat gapen. Dit betekent dat er een sterke emotionele band is tussen jou en je lieftallige viervoeter!

Image result for gapende hond

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by Renske Oelrich

5 beestachtige goede voornemens voor je hond!

Hond versus kat; wie is de grote winnaar?