in

Hond versus kat; wie is de grote winnaar?

Welke van de twee heeft er beter ontwikkelde zintuigen?

Reuk

Honden en katten hebben een ander reukvermogen. Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is. Wij hebben gemiddeld een ‘barre’ 5 miljoen geurreceptoren.

Honden spannen dus de kroon wat betreft hun goede snuit. Wist je dat honden hun neus kunnen ‘specialiseren’? Je kunt je hond namelijk trainen om een specifieke geur te herkennen, zo maken zij meer receptoren aan voor deze geur. Hierdoor zijn honden heel erg geschikt als speur- en drugshonden! 

Ogen 

De ogen van honden staan meer aan de zijkant van de kop, waardoor zij een breder gezichtsveld hebben. Hierin zijn wel verschillen te vinden in de hondenrassen. Bij herdershonden staan de ogen vrij breed op de kop, om zo de kudde in de gaten te houden. Terwijl bij jachthonden staan de ogen meer bij elkaar, zodat zij goed hun prooi in de gaten kunnen houden. Katten en honden kunnen beiden veel beter in het donker zien dan mensen. Zij beschikken namelijk over een reflecterende structuur; genaamd; ‘tapetum lucidum’. Dit is een soort van spiegel in het oog, dat oplicht in het donker. Bij honden bestaat dit uit 10 lagen en bij katten zelfs tot 20 lagen. Dit is evolutionair te verklaren, omdat katten ’s nachts jagen. Wat betreft de ogen is de kat dus duidelijk de winnaar! 

Smaak

In vergelijking met mensen is het smaakvermogen van honden en katten eigenlijk een beetje droevig. Mensen hebben namelijk gemiddeld 9000 smaakpapillen op de tong. Honden hebben gemiddeld 1700 smaakpapillen en katten 480 smaakpapillen. Een groot verschil is, dat honden beter smaken kunnen onderscheiden zoals bitter, zoet, zuur en zout. Bij katten is dat heel weinig, tot niet ontwikkeld.

Gehoor 

Honden en katten zijn in tegenstelling tot mensen in staat om hun oren meerdere kanten op te bewegen, omdat zij beiden beschikken over sterke spieren in de oren. Door deze gave kunnen zij verdere en zachtere geluiden goed opvangen. Mensen kunnen geluiden horen tot 20.000 Herz, terwijl honden tot 40.000 Herz kunnen horen. Katten steken er hierbij met kop en schouders (en oren) bovenuit! Katten kunnen namelijk tot wel 60.000 Herz aan geluiden horen. Ook zijn honden en katten beter in het horen van hoge geluiden en dit is vooral bij katten het geval. Een kat heeft bijvoorbeeld de muis op zolderkamer allang horen piepen, voordat jij hem opmerkt! 

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by Renske Oelrich

Waarom gaapt jouw hond als jij gaapt?

5 handige tips voor het wennen van een hond bij een oppas!