in

Tips van een ervaren oppas op Petbnb

Geslaagde kennismaking!

Kennismaken met een nieuwe oppashond met jouw roedel

Als je een nieuwe oppashond wil laten kennismaken met jouw roedel dan moet je behoedzaam te werk gaan.  Hieronder deel ik mijn lessen op basis van jaren ervaring met allerlei soorten honden en bazen. Ik schrijf later nog een stuk over kennismaken als je als oppas zelf geen hond hebt.

Kennismaken kan het beste in de middag doen

Plan een kennismakingswandeling in een gebied waar de honden los kunnen lopen, waar je overzicht hebt en waar je de meeste andere honden die je gaat ontmoeten kent. Als je een roedel hebt plan de proefwandeling dan later in de middag als je de ochtendwandeling met je roedel al hebt gehad. De dan aanwezige honden zijn tijdens de ochtendwandeling en na het samen rusten al aan elkaar gewend. Het is ook mijn ervaring dat de middagwandeling altijd soepeler verloopt dan in de ochtend.

Gezellig setje

Spiegelgedrag

Gebalanceerde honden spiegelen elkaars gedrag in positieve zin. Ontmoet een gebalanceerde hond een hond die niet in balans is dan laat de gebalanceerde hond op afstand zien welk gedrag de andere hond vertoond.

Zwaaien de honden op een ontspannen manier met de staarten naar elkaar? Snuffelen ze even bij elkaar aan de kont? Maken ze een speelboog naar elkaar? Een hondenvriendschap is in de maak.

Staan de nekharen omhoog, de staart strak gespannen, neus naar voren en de lip opgetrokken? Haal de honden meteen bij elkaar vandaan. Ga voor je eigen hond staan en biedt deze zo bescherming.

Laat de roedelleider, een hond die je absoluut kunt vertrouwen loslopend de eerste kennismaking doen. Het spiegelgedrag laat je veel zien van de toekomstige oppashond. Je wacht op afstand met de andere honden aangelijnd en observeert de roedelleider.

Als de nieuwe hond niet aangelijnd is dan vraag ik een baasje om dat te doen en stel ik mijzelf en de andere honden even voor voordat we gaan wandelen. Elkaar besnuffelen is meestal dan nog niet aan de orde.

Rust momentje

Honden die trekken daar moet ik helaas voor passen

Ik accepteer honden die trekken aan de lijn niet. Er hoeft maar een kat langs te komen en een trekkende hond ontglipt je zo. Laat staan als je meerdere honden aan de lijn hebt. Een ontspannen lijnvoering voorkomt veel problemen en geeft je de tijd om te anticiperen. Meestal begin ik met de vraag, kun je “Bello” ook netjes naast je laten lopen? Geen nood, je roedel geeft zelf het goede voorbeeld en je kunt de baas voordoen hoe het wel kan.

Een goede trainingslijn kun je inzetten als gewone lijn en als halti. De aanpassing is simpel te maken.  Zo kan je anticiperen op het verzet van de hond waar je in eerste instantie mee te maken krijgt. Vergeet daarbij ook het verzet van de baas niet 😊!

Ik loop regelmatig met een roedel van zeven honden aan de lijn, ontspannen naast elkaar of achter elkaar dankzij het gebruik van een goede trainingslijn. Het feit dat deze lijn met een simpele beweging om te zetten is naar een halti model, plus amper wat weegt, maakt deze lijn voor mij een absolute topper en de uitkomst van de eeuw om op een ontspannen manier met voormalige trekhonden te lopen. Als er een kat voorbij komt in de straat en ik heb de honden zo aangelijnd dan kan ik nog steeds een volledige stop garanderen, zonder onderuit gehaald te worden of een hond los te moeten laten.

Veel van mijn klanten kopen zelf zo’n trainingslijn en tijdens de proefwandeling neem ik altijd een extra lijn mee. Voor het geval dat het nodig is. Helaas zeker in de helft van de proefwandelingen.

Voorafgaande aan het wisselen van de lijn bij een trekkende hond, laat ik zien hoe deze om de snoet van Rosa, mijn labrador, zit en waarom het in mijn ogen de beste manier is om een trekkende hond te corrigeren. Rosa loopt prima mee aan de halti en ze geeft het goede voorbeeld. Als de baas heeft gezien hoe dit gaat dan heb je de helft van de strijd al gewonnen. Ook bazen hebben liever geen trekkende hond.

Er zijn ettelijke bazen geweest die me na de wandeling met tranen in de ogen bedankt hebben, omdat ik in een wandeling de hond van het trekken genees. Afhankelijk van hoe soepel dat gaat spreek ik al dan niet een proefdag en zeker verder huiswerk met de baas af. Soms vraag ik of ik de lijn over mag nemen om te zien hoe de hond met mij meeloopt, samen met de rest. Dit doe ik alleen aan het einde van een geslaagde wandeling.

Op weg naar huis

Wat zijn jullie ervaringen en/of hebben jullie vragen?

Jolanda Gerbecks

Oppas op Petbnb sinds 2015

Facebook Comments

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Written by admin

De 10 sterkste hondenrassen

5 beestachtige goede voornemens voor je hond!