9 kostenposten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een hond

Wil jij een wollige viervoeter aan jouw leven toevoegen? Dan zijn er kosten waar jij rekening mee moet houden. Een hond schaf je aan voor de lange termijn. Helaas komt het nog vaak voor dat mensen bepaalde kosten niet meerekenen met als gevolg dat de hond in het asiel wordt geplaatst. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden en in te lezen. Wij leggen graag uit met welke kostenposten je rekening moet houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het aanschaffen van een hond!

  1. Aanschafkosten van de hond

Onze tip hierbij is om eerst een kijkje te nemen in het asiel. Honden die geen baasje meer hebben kun je op deze manier een liefdevol nieuw leven geven. De adoptiekosten van een asielhond variëren van €50,- tot €400,-, afhankelijk van de leeftijd en van het ras. Asielhonden zijn meestal al voorzien van een medisch onderzoek, vaccinaties, sterilisatie- of castratiekosten en registratiekosten. Bovendien zijn de honden vaak gechipt en al enigszins afgericht. Deze kosten hoef je dus niet mee te rekenen.

Als je besluit om jouw hond via een erkende fokker aan te schaffen, zullen de prijzen een stuk hoger zijn. De gemiddelde prijs voor een rashond varieert van €400,- tot €3000,-, afhankelijk van het ras, de fokker en of je wel of geen stamboon in kunt zien. Let op voor broodfokkers! Bij broodfokkers worden puppy’s heel slecht behandeld, in kleine hokjes gehouden en zijn ze meestal niet gevaccineerd. Bovendien zijn de pups zó doorgefokt dat je vaak een zieke pup meekrijgt. Lees je in en doe goed onderzoek naar verantwoorde fokkers. Waak voor online advertenties, waar deze criminelen veel actief zijn!

Hondentekort in Nederland: is een keurmerk nodig?

2. Kosten voor voeding

Een hond eet minstens twee keer per dag hondenvoer. Hoeveel voer jouw hond nodig heeft is afhankelijk van zijn grootte, levensstijl, gezondheid en leeftijd. Naast voerkosten dien je ook rekening te houden met overige kosten, zoals kauwstaafjes, snoepjes en speciale voeding als er sprake is van een allergie. De gemiddelde kosten voor hondenvoer liggen tussen de €20,- tot €60,- per maand.

3. Dierenartskosten

Honden moeten regelmatig ter controle naar de dierenarts. Ook horen gebitscontrole, inentingen, ontwormen, ontvlooien en teken verwijderen tot deze kostenpost. Als je hond gezondheidsproblemen ervaart, zijn er soms operaties of medicijnen nodig. Deze kosten kunnen flink oplopen. Daarom kiezen sommige mensen voor een verzekering. Hieronder leggen we je meer uit over verzekeringen. Bezuinig niet op de dierenarts, want de gezondheid is belangrijk voor jouw hond. Hou rekening met ongeveer €1000,- per jaar voor dierenartskosten.

Wat verbergt mijn dierenarts? - Animed Solutions

4. Verzekeringskosten

Als je ervoor kiest om een ziektekostenverzekering af te sluiten, adviseren wij om de voorwaarden goed te checken. Niet alle kosten worden namelijk vergoed. Bij een gezonde hond die af en toe naar de dierenarts gaat ter controle, is een verzekering vaak niet nodig. Echter, heb je een hond met veel gezondheidsproblemen, dan kun je een verzekering overwegen. De kosten voor een verzekering liggen tussen de €15,- tot €40,- per maand, afhankelijk van jouw hond en de soort verzekering.

5. Kosten voor accessoires

Bij accessoires voor de hond kun je denken aan een hondenmand, etensbakken, een halsband, een riem en speeltjes. Gemiddeld zijn de eenmalige kosten voor accessoires €300,- tot €400,-. Dit kun je natuurlijk zo bont maken als je zelf wilt.  

Tips voor het kiezen van de juiste hondenmand - Mijn Hond

6. Kosten voor uiterlijke verzorging

De kosten die bij uiterlijke verzorging komen, variëren per hondenras. Honden met lange haren moeten regelmatig geborsteld of getrimd worden. Voor uiterlijke verzorging zonder trimmen ben je gemiddeld €5,- per maand kwijt aan hondenshampoo en borstels. Voor uiterlijke verzorging mét trimmen is een gemiddelde lastig in te schatten, omdat er geen vaste prijs is voor het trimmen van honden. Een kleine hond is goedkoper dan een grote hond met veel vacht.

7. Hondenbelasting

Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting waarbij geldt; hoe meer honden, hoe hoger de belasting. Niet elke gemeente legt een hondenbelasting op en de hoogte van de belasting is verschillend per gemeente. Gemiddeld ben je €30,- tot €150,- per jaar kwijt aan hondenbelasting.

8. Trainings- en socialisatiekosten

Als je ervoor kiest om je hond op puppycursus te doen, dan komen daar kosten bij kijken. De prijs voor een gehele puppycursus ligt meestal tussen de €100,- en €200,-. Daarnaast kan een gedragsdeskundige nodig zijn als je hond gedragsproblemen ervaart. De prijs van een gedragsdeskundige kan zo’n €300,- kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel training jouw hond nodig heeft.

Waarom een puppycursus volgen? - Prima Diervoeding

9. Kosten voor de oppas

Oppaskosten voor een hond worden nog weleens vergeten.. Je kunt jouw hond in een hondenpension laten opvangen, of bij een oppasplatform zoals Petbnb. Via ons platform kun je gemakkelijk en snel een fijne en vertrouwde oppas vinden voor jouw hond. Daarnaast kun je 24/7 in contact blijven met jouw oppas en foto’s en video’s ontvangen. De gemiddelde kosten van een oppas variëren op basis van hoe vaak je een oppas nodig hebt en hoeveel ervaring de oppas heeft.

Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.