6 verrassende dingen die honden ruiken die mensen niet kunnen ruiken

Honden kunnen veel beter ruiken dan mensen, namelijk wel een miljoen keer beter. Honden hebben veel meer reukcellen en zijn daarom uitermate goede snuffelaars. Ze kunnen enorm veel geuren oppikken en doen dit ook om een goed beeld te vormen van hun omgeving. Ben jij benieuwd wat honden wel kunnen ruiken en mensen niet?

  1. Emoties

Honden kunnen emoties ruiken, omdat emoties zorgen voor hormonale veranderingen. Wij kunnen de geur van hormonale veranderingen niet opmerken, maar honden wel. Als wij bijvoorbeeld gestresst zijn komt er meer van het hormoon cortisol vrij. Zijn wij gelukkig dan komt er meer van het hormoon oxytocine vrij. Deze geuren van hormonen verspreiden zich via onze adem en via ons zweet en daardoor kunnen honden onze emoties ruiken.

2. Kanker

Misschien heb je weleens eerder gehoord dat honden kanker kunnen ruiken en heb je daar ook je vraagtekens bij gehad. Uit een studie is daadwerkelijk gebleken dat honden kanker kunnen detecteren via hun reukvermogen. Uit een studie in 2019 via BioScentDx is gebleken dat honden kanker konden detecteren via bloedmonsters met een nauwkeurigheidsratio van 97%. Vooral voor vroege detectie van kanker zouden honden geschikt kunnen zijn.

3. Drugs

Dit zal geen verrassing voor je zijn. Honden worden al erg lang gebruikt als speurhonden om drugs op te sporen. Zo kunnen zij de kleinste veranderingen opmerken in geuren die mensen niet kunnen ruiken.

4. Zwangerschap

Honden kennen de geuren van mensen, maar zij kunnen ook erg goed hormonen ruiken. Bij een zwangerschap gieren de hormonen door het lijf van een vrouw. Dit kunnen honden opmerken. Echter is er nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat honden daadwerkelijk een zwangerschap kunnen ruiken, maar er zijn verhalen van hondenbaasjes die hebben opgemerkt dat hun hond de zwangerschap heeft geroken.

5. Wapens en explosieven

Honden kunnen wapens en explosieven ruiken als ze daarvoor getraind zijn. Om deze reden worden honden ook gebruikt om terrorisme op te sporen. Vooral in Amerika worden honden gebruikt om wapens op te sporen, aangezien daar veel wapenbezit is.

6. Bedwantsen

Die kleine vervelende beestjes die in je bed kunnen voorkomen en leven van het bloed van mens of dier. We willen ze liever niet in ons bed vinden, maar er is goed nieuws! Honden kunnen bedwantsen ruiken. Sommige ongediertebestrijdingsbedrijven hebben zelfs honden gebruikt om de bedwantsen daadwerkelijk op te sporen. De volgende keer dat je denkt bedwantsen te hebben, weet jij welke hulp jij kan inschakelen. Die van een lieve viervoeter dus!

Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.