6 tips voor het vergemakkelijken van een bezoekje aan de dierenarts

De meeste honden staan niet helemaal te popelen voor een bezoekje aan de dierenarts. Een wat minder fijne ervaring in het verleden kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw viervoeter angstig is geworden. Toch is het noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van jouw lieftallige viervoeter in de gaten houden. Wij geven je graag wat tips om het bezoekje aan de dierenarts iets makkelijker te maken!

  1. Vroeg beginnen

Het is verstandig om een pup al vroeg te laten wennen aan de dierenarts. Maak er een uitstapje van in plaats van een ernstige bedoeling. Laat de hond eerst even kennismaken aan de dierenarts en aan de praktijk, zo krijgt hij het vertrouwen dat de dierenarts niet altijd eng hoeft te zijn.

2. Wees rustig

Honden kunnen enorm goed emoties aanvoelen. Zodra jij druk of gestresst bent, zal je de hond dit waarschijnlijk overnemen. Als je naar de dierenarts gaat, zorg er dan voor dat je zelf niet gestresst bent, maar juist rustig. Spreek op een rustige toon en kalmeer je hond. Jouw hond heeft een veilige omgeving nodig als hij angstig die jij kan bieden!

3. Gebruik dezelfde reismand als altijd

Als je een mand of bench gebruikt om naar de dierenarts te gaan, gebruik deze dan ook voor andere uitjes. Als jouw hond de mand of bench associeert met de dierenarts, wordt hij waarschijnlijk al bang bij het zien ervan. Leg zijn lievelingsknuffel en deken in de mand zodat jouw viervoeter iets bij zich heeft dat voor hem veilig is.

4. Stel hem op zijn gemak in de wachtkamer

Het is belangrijk dat je in de wachtkamer aandacht geeft aan je hond. Vaak zijn er andere honden aanwezig in de wachtkamer, waardoor hij wat onrustig kan worden. Hou je hond om deze reden aan de lijn en spreek hem wederom op een rustige manier toe.

5. Wees efficient

Niks is erger dan zenuwachtig voor iets zijn, dat enorm lang duurt. Dit werkt ook zo bij honden. Wees voorbereid en probeer thuis aan de telefoon al zoveel mogelijk informatie te geven. Neem benodigde documenten mee, zoals het hondenpaspoort, een medicatielijst en een lijstje met symptomen/klachten. Belangrijk is om zelf niet te stressen tijdens de afspraak. Wees rustig, zodat jouw viervoeter zich veilig voelt.

6. Doe het bezoek thuis na

Als je hond echt heel angstig blijft voor de dierenarts, kun je het bezoek thuis ook nabootsen. Til je hond op een tafel en inspecteer zijn gebit, oren, buik, etc. Hierdoor raakt de hond gewend aan de procedure en kan de angst afnemen. Blijf zelf rustig en geef hem een veilig gevoel. Zo kan de angst van jouw viervoeter afnemen.

Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.