6 tips om je hond rustig te krijgen als het onweert

Onweer en honden gaan niet altijd goed samen. Het betekent vaak een bange (oppas)hond.. Is jouw hond ook zo bang voor onweer en ben je ten einde raad? Petbnb geeft je graag wat tips om jouw hond te kalmeren als het noodweer toeslaat.

  1. Leid je hond af

Onweer hoor je al van ver en dit is de ultieme mogelijkheid om je hond af te leiden. Ga met hem spelen en trainen, terwijl het geluid van de donder nadert. Zo denkt je hond aan iets anders en leert hij dat het geluid van de donder niet eng is.

2. Blijf rustig

Hoe banger jij bent voor het onweer, hoe banger jouw viervoeter wordt. Als je merkt dat je hond begint te rillen, blaffen of onrustig wordt, spreek hem dan rustig toe. Geef hem liefdevolle aandacht en blijf kalm. Jouw hond weet dan dat jij veiligheid kan bieden als het onweert.

3. Straf je hond niet

Je hond straffen tijdens het onweer werkt averechts! Hier zal hij alleen maar nog angstiger van worden. Dit komt omdat als je je hond straft tijdens het onweer, hij de volgende keer als het onweert, óók nog eens aan de straf zal denken! In dit geval is je hond verkeerd geconditioneerd. Je kunt hem dus beter liefde tonen als het onweert.

4. Oefen met het geluid van onweer

Dit is een goede tip als je hond angstig blijft voor het onweer. Zet zachte onweersgeluiden aan en leer je hond aan dat het niet eng is, door hem een veilig gevoel te geven en door hem kalm toe te spreken. Erg belangrijk hierin is om je hond de tijd te geven om te wennen aan het geluid.

5. Een andere rustige hond in dezelfde ruimte

Honden spiegelen andere honden. Een andere rustige hond in dezelfde ruimte met jouw eigen hond kan een kalmerend effect hebben op hem. Vooral als de andere hond geen kick geeft om het vuurwerk, kan dit een groot effect hebben. Vraag bijvoorbeeld eens in je omgeving of iemand een hond heeft die erg relaxt is als het dondert en bliksemt.  

6. Gebruik een thundershirt

Sommige honden blijven helaas erg bang voor het onweer. Als je alle bovenstaande stappen al hebt geprobeerd, ben je waarschijnlijk ten einde raad. Een thundershirt is een vest die je bij je hond aan kan doen. Het vest geeft een zachte constante druk, die geheel onschuldig is. Dit is vergelijkbaar met een zwaartedeken voor mensen. Het heeft een kalmerende werking tegen angst en stress, want de zwaarte geeft een veilig gevoel.

Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.