in

5 tips om uit te voeren als jouw hond loops is

Als je de keuze maakt om jouw hond niet te laten steriliseren zal zij loops worden. In deze blog zullen we je vertellen wat loopsheid inhoudt en wat je kan doen om dit voor jouw hond zo prettig mogelijk te laten verLOPEN.

Wat is loopsheid?

Loopsheid is de periode waarin het lichaam van het teefje zich voorbereid om gedekt te worden door een reu. Meestal wordt een teef twee keer per jaar loops, maar sommige rassen worden maar één keer per jaar loops. Loopsheid duurt ongeveer drie weken en gaat gepaard met hormonale schommelingen in het lijf van de hond. De hond is niet drie weken lang vruchtbaar, dit is enkel een paar dagen zo. De eerste loopsheid van de hond komt voor als het teefje in de puberteit is gekomen. Gemiddeld gezien is het teefje tussen de zes en zestien maanden oud als zij voor het eerst loops wordt.

Tips als mijn hond loops is

  1. Eis niet teveel van jouw hond

Door hormonale schommelingen kan jouw viervoeter erg onrustig en afgeleid zijn. Een training of cursus in deze periode kan daarom lastig zijn, omdat ze waarschijnlijk niet altijd goed zal luisteren. Het wordt daarom afgeraden om in de periode van loopsheid een training/cursus te volgen. Ook kan het helpen om niet teveel van haar te eisen, dit zal de onrust namelijk alleen maar vergroten. Maar, laat ook niet alle regels varen.. anders wordt jouw hond te gemakzuchtig.  

2. Houd jouw hond aan de lijn

Het kan zomaar zijn dat jouw viervoeter gedekt wordt door een reu tijdens het loslopen. Reuen kunnen namelijk van erg ver ruiken dat een hond loops is. Om dit te vermijden is het verstandig om haar aan de lijn te houden.

3. Pas je uitlaattijden/uitlaatgebied aan

Om te voorkomen dat er allemaal reutjes achter jouw hond aanlopen is het handig om je uitlaattijden aan te passen naar tijden wanneer het rustig is. Ook is het aan te raden om naar een uitlaatgebied te gaan waar het wat rustiger is.

4. Houd de hygiëne in stand

Het kan zijn dat jouw viervoeter extra bloed of afscheiding verliest tijdens haar loopsheid. Als dit gebeurt dan is het praktisch en fijn om een loopsheidsbroekje bij haar aan te doen. Ook is het belangrijk om regelmatig het kussen of de mand te verschonen waar jouw hond op ligt. Zodat zij een schoon plekje heeft om zich terug te trekken.

5. Geef je hond thuis wat meer beweging

Omdat loslopen lastig is bij loopsheid, kan het zijn dat jouw viervoeter haar energie niet goed kwijt kan. Probeer daarom in huis wat spelletjes te doen of beweeg iets meer, om haar onrust het hoofd te bieden.  

Facebook Comments

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Written by admin

De 10 meest populaire hondennamen van 2021

5 stranden waar jouw hond het hele jaar is toegestaan!