in

5 tips om je hond te laten zwemmen met warm weer

Het is warm weer.. wat is er dan lekkerder even een frisse duik te nemen in het water? Zo denkt jouw hond er ook vast over! Of, merk je toch dat jouw hond niet zo’n enorme waterrat is? Met onze tips zorg je ervoor dat jouw hond veilig kan genieten van zijn zwemervaring. En niet te vergeten; zwemmen is ook nog eens heel gezond voor je viervoeter. Check wel altijd van tevoren waar jouw hond in de zomermaanden mag zwemmen!

  1. Gooi je hond nooit in het water

Als je hond twijfelachtig aan de waterkant blijft staan en er niet in durft, is het misschien verleidelijk om je hond een handje te helpen door hem in het water te gooien. Dit werkt echter averechts. De angst voor het water zal alleen maar groter worden en waarschijnlijk vindt jouw hond jou na het gooien ook niet meer zo lief!

2. Zoek het ondiepe water op

Als het water erg diep is, wordt de angst voor jouw hond groter om daar het water in te springen. Het is fijner als hij even kan wennen aan de temperatuur van het water. Op het strand kan hij bijvoorbeeld rustig het water inlopen en zelf bepalen of hij dieper wil gaan of niet. Om te oefenen met zwemmen in ondiep water kun je ook speeltjes gooien, zodat je hond elke keer een stukje verder gaat en kan ervaren dat het niet eng is.

12 Dog Water Toys for Summer Fun | BeChewy

3. Vertrouwen opbouwen

Als jij jouw hond goed wil leren zwemmen, is het van belang dat je hond vertrouwen krijgt in zijn eigen zwemkunsten. Bouw het zwemmen steeds meer op door speeltjes verder in het water te gooien en hem daarna te belonen met een snoepje. Je kunt ook een touw binden aan het speeltje, zodat je hem altijd weer terug kan trekken als je net iets te ver hebt gegooid. Wel is het belangrijk dat er geen sterke stroming is in het water en dat het schoon water is. Blijf ook uit de buurt van vogelnesten, want vogels kunnen agressief worden als hun jongen/eieren worden gestoord.

Can All Dogs Swim? | Modern Dog magazine

4. Een badje in de tuin

Mocht je hond niet durven zwemmen in open water, maar is het toch heel warm? Zet dan een badje neer in je tuin of op je balkon. Zo kan jouw hond alsnog genieten van het verkoelende effect van het water en hoeft hij niet angstig te zijn om in het ondiepe water van het badje te stappen. Als je hond dan nog steeds niet in het badje wil, dan is het toch een kwestie van accepteren dat hij geen waterrat is!

5. Zorg ervoor dat je je hond goed opdroogt

We kennen het allemaal wel.. een hond die nog nat is en door het huis rent alsof hij bezeten is. Langs alle muren en op de grond zal hij zichzelf af willen vegen en de geur van een natte hond is nou ook niet bepaald heel prettig. Zorg er dus voor dat als je hond nat is geworden, je hem goed afdroogt met een handdoek! Doe dit wel met beleid, want niet elke hond vindt afdrogen fijn.  

Wet Dog Pictures | Download Free Images on Unsplash

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by admin

3 snacks om zelf te maken voor jouw viervoeter

6 tips om vertrouwen op te bouwen als hondenoppas