in

5 redenen waarom jouw (oppas)hond niet stopt met likken

Vraag jij je ook weleens af waarom jouw (oppas)hond de hele tijd je gezicht of huid blijft likken? Als je hem hierop aanspreekt, lijkt het niet te helpen.. Waarom likken honden toch zoveel? En wat betekent dit gedrag?

  1. Je smaakt lekker

De voornaamste reden waarom honden mensen likken, is omdat ze het simpelweg lekker vinden. Honden worden erg enthousiast van smaak. Als je net hebt gegeten en er zit nog een lekker smaakje aan je vingers, dan is het moeilijk om je hond te bedwingen om niet je vingers af te likken. Dit klinkt je misschien niet heel hygiënisch in de oren, maar honden houden van de smaak van onze huid. Vooral als je net hebt gesport, zal jou hond met alle liefde alle zweetdruppeltjes oplikken.

2. Het tonen van respect

Als jouw hond een lik geeft in je gezicht, betekent dit dat hij je respecteert. Jouw hond onderwerpt zich in feite aan jou! Honden leefden normaal gesproken in een roedel. In de roedel was er altijd een rangorde. Zo was er een alfahond die als leider fungeerde en alle andere honden waren onderdanig. Alle onderdanige honden uit de roedel likten de alfahond als een teken van respect en om te laten zien dat hij de leider was. Eigenlijk ben jij als baasje dus de alfahond!

Why Do Dogs Lick Each Other's Ears? – Furtropolis

3. Je wonden verzorgen

Het is je vast weleens opgevallen; je hebt een wondje en jouw viervoeter likt dit schoon. In het speeksel van een honden zitten enzymen die het genezingsproces van een wondje versnellen. Het is dus een heel lief gebaar, want hij wil ervoor zorgen dat jij weer picobello zonder schrammen door het leven kunt!

4. Het voelt geruststellend

Vanaf het moment dat honden zijn geboren, worden ze schoongelikt door hun moeder. Dit biedt de fragiele puppy’s troost, liefde en veiligheid. Als honden zichzelf of anderen likken, krijgen ze dus hetzelfde gevoel als toen ze puppy waren. Als jouw hond zichzelf en jou likt, betekent het dat hij zich veilig voelt bij jou. 

5. Om zijn liefde te tonen

Je komt thuis van werk en je hond begint je hele gezicht af te likken, te kwispelen en springt tegen je op. Dit is een teken van affectie! Jouw viervoeter laat hiermee zien hoeveel hij van je houdt en hoeveel hij jou heeft gemist. Ook honden zijn in staat om het ‘liefdeshormoon’ oxytocine te voelen. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld bij mensen voor dat moeders zich hechten aan hun pasgeboren kindje. Oxytocine speelt ook een rol tussen honden en mensen. Hoe meer aandacht en liefde jij je hond geeft, hoe meer oxytocine jullie beiden aanmaken!

What Does It Mean When a Dog Licks You? | Reader's Digest
Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by admin

5 tips om jouw (oppas)hond op een duurzame manier te onderhouden!

5 redenen om je hond mee te nemen naar je werk