in

3 tips voor verlatingsangst bij jouw viervoeter

Verlatingsangst komt voor als zijn baasje het huis verlaat. Vaak gaat dit gepaard met stress, verwarring en onzekerheid bij de hond. Hoe kan ik verlatingsangst herkennen bij mijn hond?

  • Hijgen en kwijlen
  • Huilen, blaffen of jammeren
  • Plassen of poepen
  • Destructief gedrag; zoals kauwen op voorwerpen die pijnlijk zijn voor de hond 
  • Ontsnappen; soms probeert de hond het huis uit te vluchten om zijn baasje te vinden
  • IJsberen bij de deur om te kijken of het baasje snel terugkomt

Wat kan ik zelf doen als mijn hond lijdt aan verlatingsangst?

  1. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging heeft gekregen voordat je het huis verlaat. Als honden moe zijn, vinden ze alleen achterblijven veel minder erg dan als ze vol energie zitten. 
  2. Honden zijn erg gevoelig voor jouw energie. Zorg er dus voor dat je niet gestresst of angstig weggaat, dan denkt jouw hond dat er iets mis is. Het beste is om kalm de deur uit te gaan en ook weer op een kalme manier thuis te komen. Zo leer je je hond aan dat weggaan en thuiskomen helemaal geen big deal is, maar de normaalste zaak van de wereld.
  3. Bij puppy’s is het belangrijk om het weggaan aan te leren in stapjes. Zorg ervoor dat je puppy op een matje of kleedje ligt (iets waar hij vaak op ligt) en ga op een langzame en kalme manier de kamer uit. Als je ook op een kalme manier weer terugkomt, kun je hem een snoepje geven. Dit gaat in stapjes en kun je opbouwen door elke keer iets langer uit de kamer te blijven.  

Met deze tips is er een goede kans dat jouw hond over zijn verlatingsangst heen zal komen! Vaak is de energie van de baasjes zelf dus een enorme trigger. Het kan echter zijn dat er professionele hulp nodig is bij de verlatingsangst van je hond. De dierenarts of een hondentrainer zou je hierbij verder kunnen helpen. 

Facebook Comments

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Written by Renske Oelrich

6 hondenposts van afgelopen week die je niet mag missen!

7 waanzinnige feitjes over honden die je zullen verbazen!