Teken bij honden bestrijden en voorkomen

teken hond

Natuurliefhebbers weten het maar al te goed: teken zijn kleine, maar gevreesde beestjes die zich vasthechten aan hun gastheren en nare ziekten kunnen overdragen. Voor hondenbezitters zijn teken niet alleen een ongemak voor hun trouwe viervoeters, maar ook een potentiële bedreiging voor hun gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om tekenbeten bij je hond te voorkomen en te bestrijden. Laten we eens kijken naar enkele effectieve strategieën.

Begrijp de vijand: Wat zijn teken en waarom zijn ze gevaarlijk?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze zijn vooral actief in warme, vochtige omgevingen, zoals graslanden, bossen en parken. Teken kunnen verschillende ziekten overdragen, waaronder de beruchte ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose, die ernstige gezondheidsproblemen bij honden kunnen veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen: Tips voor tekenpreventie

  1. Gebruik tekenwerende producten: Er zijn verschillende tekenwerende producten op de markt, zoals halsbanden, sprays, en spot-on behandelingen. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je een nieuw product gebruikt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw hond.
  2. Controleer regelmatig op teken: Voer dagelijks een grondige controle uit op het lichaam van je hond, vooral na wandelingen in gebieden waar teken veel voorkomen. Teken verstoppen zich vaak in warme en vochtige gebieden, zoals oksels, liesstreek, rond de oren en tussen de tenen.
  3. Vermijd tekenrijke gebieden: Als het mogelijk is, vermijd dan gebieden waarvan bekend is dat ze teken bevatten, vooral tijdens het tekenseizoen in de lente en zomer.
  4. Houd het gras kort: Houd je tuin goed onderhouden door het gras kort te houden en struiken te snoeien. Dit vermindert de kans op teken in je directe omgeving.
  5. Overweeg vaccinatie: Sommige dierenartsen bieden vaccinaties aan tegen specifieke door teken overgedragen ziekten, zoals de ziekte van Lyme. Overleg met je dierenarts of deze vaccinaties geschikt zijn voor jouw hond.

Effectieve actie tegen tekenbeten

  1. Verwijder teken zo snel mogelijk: Als je een teek op je hond ontdekt, verwijder deze dan onmiddellijk met een speciale tekentang of -haak. Zorg ervoor dat je de teek volledig verwijdert, inclusief de kop, om infecties te voorkomen.
  2. Desinfecteer de beetplaats: Nadat de teek is verwijderd, reinig je de beetplaats grondig met een antiseptische oplossing om mogelijke infecties te voorkomen.
  3. Houd de gezondheid van je hond in de gaten: Let in de dagen na een tekenbeet goed op teken gerelateerde symptomen bij je hond, zoals koorts, lusteloosheid, verlies van eetlust, en kreupelheid. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je hond ziek is geworden door een tekenbeet.

Conclusie

Tekenbeten zijn niet te onderschatten als het gaat om de gezondheid van je hond. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om tekenbeten te voorkomen, zoals het gebruik van tekenwerende producten, regelmatige controles en het vermijden van tekenrijke gebieden. Als je hond toch gebeten wordt, is snel handelen cruciaal om de kans op ziekte te minimaliseren. Met een combinatie van voorzorgsmaatregelen en doeltreffende actie kun je je harige metgezel beschermen tegen de gevaren van tekenbeten.

Lees ook onze blog over de gevaren van grasaar.

Leave your vote

3 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.