in

Lijk jij op je hond?

Het wordt weleens gezegd dat baasjes op hun honden lijken. Zelf heb je vast weleens iemand zien lopen met zijn hond, waarvan je dacht; “Deze Pitbull past precies bij dit stoere baasje, of deze poedel past perfect bij deze nette dame!”

Is dit cliché een complete fabel, of zit hier een kern van waarheid in? Uit een Weens wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden zich kunnen aanpassen aan de karaktereigenschappen van hun baasje. Dit wordt ook wel automatische imitatie genoemd. Zo schijnt er een onderlinge wisselwerking in het stressniveau te zijn tussen het baasje en de hond. Tijdens het onderzoek werden 132 honden getest in normale situaties èn in bedreigende situaties. De bedreigende situatie was bij deze een man met een skimuts die op de hond en baas af kwam lopen. Bij het onderzoek werden speekselmonsters afgenomen bij zowel de hond als de baas, om naar veranderingen van het cortisolhormoon (stresshormoon) te kijken.

Uit het onderzoek bleek dat de kwispelende viervoeters en de baasjes elkaars stressniveau weldegelijk beïnvloeden! Zo is er ook emotionele besmetting mogelijk. Een onrustig baasje heeft bijvoorbeeld vaak ook een onrustige hond en een rustiger baasje heeft al snel een hond die wat relaxter is.

De volgende keer als je een hond ziet die zich net als zijn baasje gedraagt, weet je dus dat de hond het baasje automatisch imiteert en andersom ook!

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by Renske Oelrich

7 dingen die je nodig hebt voordat je een puppy mee naar huis neemt!

5 manieren om jouw hond te vertellen dat je van hem houdt