in

Hoe vind je een goede hondenfokker en wanneer heb je te maken met een broodfokker?

Heb je besloten om een pup aan te schaffen via een hondenfokker, maar weet je niet goed waar je moet beginnen met de zoektocht naar een goede hondenfokker? Het internet staat vol met hondenfokkers, alleen zijn dit zeker niet allemaal goede fokkers. Wij helpen je graag een handje bij deze zoektocht, want soms zie je door de bomen het bos niet meer en heb je kans om bij slechte fokkers terecht te komen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

In deze blog leggen we je uit wat broodfokkers en de waarschuwingssignalen ervan zijn, zodat je deze kunt herkennen. Daarnaast geven we je tips bij het zoeken naar een goede hondenfokker en leggen we uit op welke factoren je moet letten als je langsgaat bij de fokker. Zo kun jij vol vertrouwen beginnen aan de zoektocht naar jouw pup!

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is iemand die honden fokt met als enig doel om geld te verdienen, zonder aandacht te besteden aan de gezondheid en het welzijn van de honden. Deze fokkers kopen vaak goedkope of zieke ouders, en houden de honden in slechte omstandigheden. De pups worden verkocht op jonge leeftijd. Broodfokkers hebben meestal geen certificaten van de stamboom en de gezondheid van de honden, en zijn niet geregistreerd bij erkende hondenverenigingen. Het is belangrijk om te onthouden dat het kopen van een pup van een broodfokker kan leiden tot gezondheidsproblemen en gedragsproblemen in de toekomst, en dat het belangrijk is om een verantwoorde en ervaren fokker te vinden. Broodfokkers mishandelen honden en deze industrie moet stoppen.

Broodfokker vs betrouwbare fokker: herken het verschil - Hondtrainen.nl

Op welke waarschuwingssignalen moet ik letten bij een fokker?

Tegenwoordig zijn broodfokkers steeds lastiger te herkennen, omdat ze hun best doen om de regels en ethische codes te omzeilen. Daarnaast is er een enorme vraag naar puppy’s, maar is het aanbod schaars. Broodfokkers gebruiken manipulatie tactieken om te zorgen dat jij de puppy meeneemt.

Welke signalen geven aan dat je met een verkeerde fokker te maken hebt?

  • Je mag de pup direct meenemen
  • De hokken zijn vies en klein
  • De pup ziet er mager en ongezond uit
  • Je mag niet eerst langskomen
  • De pup is niet ingeënt en heeft geen dierenpaspoort
  • Er is geen medisch bewijs van de vader of moeder van de pup
  • Er zijn veel pups van meerdere rassen aanwezig, dit wordt ook wel een ‘puppyfarm’ genoemd

Mocht je te maken hebben met een broodfokker, schakel dan de Dierenbescherming in!

Hoe vind ik dan wél een goede hondenfokker?

Er zijn veel opties om een goede, erkende hondenfokker te vinden, maar deze moet je wel weten. Wij geven je graag wat tips bij het zoeken.

Hoe herken je een goede fokker? - Woefkesranch
  1. Via via

Vraag aan hondeneigenaren waar zij hun hond vandaan hebben. Als je iemand ziet met een hond van het ras waarin jij geïnteresseerd bent, kun je vragen van welke fokker de hond is. Daarnaast heeft de dierenarts een groot netwerk. Je kunt de dierenarts altijd vragen of hij of zij nog goede adressen kent voor erkende fokkers.

2. Zoek in hondenverenigingen

Er zijn veel erkende hondenverenigingen die een lijst hebben van erkende fokkers. Zoek in hondenverenigingen die gespecialiseerd zijn in het ras waarin je geïnteresseerd bent. Dit kan je doen via internet, maar je kunt het bij hondenscholen vragen of via hondeneigenaren.

3. Zoek in zoekmachines

Gebruik zoekmachines zoals Google om fokkers in jouw omgeving te vinden. Gebruik zoektermen als “erkende fokkers” of “rasvereniging” in combinatie met het ras waarin je geïnteresseerd bent. Websites als Marktplaats en Puppyplaats zijn niet altijd betrouwbaar en raden wij af. Bazoeki.com is daarentegen een website die de betrouwbaarheid van de fokkers controleert. Wees altijd kritisch en stel goede vragen.

4. Zoek op hondenforums op internet

Veel hondenforums stellen de gelegenheid om vragen te stellen over fokkers. Daarnaast zijn er veel hondeneigenaren die hun ervaringen delen met goede hondenfokkers.

5. Zoek op social media

Er zijn veel hondenfokkers die actief zijn op social media, zoals Facebook of Instagram. Zoek naar groepen of pagina’s die gespecialiseerd zijn in het ras waarin je geïnteresseerd bent. Let hierbij ook goed op de waarschuwingssignalen voor broodfokkers.

Op naar de volgende en leukste stap; langsgaan bij de fokker!

Als je een hondenfokker hebt gevonden die jou aanspreekt en je hebt goed onderzoek gedaan, ben je klaar voor de volgende stap; een bezoekje brengen aan de fokker. Koop NOOIT een pup zonder dat je eerst fysiek langs bent geweest bij de fokker. Langsgaan geeft je de kans om de omstandigheden waarin de honden worden gehouden te bekijken en om de ouders van de pup te ontmoeten.

De volgende factoren zijn van belang als je een bezoekje brengt aan de fokker:

  1. Reputatie

Een goede fokker heeft een goede reputatie en wordt aanbevolen door andere hondeneigenaren of hondenverenigingen. Als je twijfelt over de reputatie, kun je contact opnemen met andere hondeneigenaren die hun hond bij de desbetreffende fokker hebben gehaald. Vraag naar hun ervaringen en of zij tevreden zijn met hun hond.

2. Ervaring

Een goede fokker heeft veel ervaring met het fokken van honden en kan je informatie geven over de geschiedenis en de achtergrond van de ras.

3. Gezonde honden

Een goede fokker zorgt ervoor dat zijn honden gezond zijn en dat ze regelmatig worden nagekeken door een dierenarts. Vraag naar de gezondheidstesten die de fokker uitvoert op de ouders van de pups. Goede fokkers testen hun honden op erfelijke ziekten en geven de resultaten vrij aan potentiële kopers. Vraag de fokker altijd over rasspecifieke aandoeningen en of deze bij de ouders voorkomen. Daarnaast is het van belang dat de pups beschikken over dierenpaspoorten en inentingen.

4. Omgevingsfactoren

Een goede fokker zorgt ervoor dat zijn honden in een schone en veilige omgeving worden gehouden en dat er genoeg ruimte is om te bewegen en te spelen. Een fokker die zijn honden in hokken houdt, betekent foute boel! Daarnaast moet de omgeving waar de honden leven regelmatig worden schoongemaakt en er moet een ongediertebestrijding worden uitgevoerd. Verder is het van belang dat de locatie goed kan worden geventileerd en dat er genoeg licht is voor de honden om hun omgeving te verkennen.

5. Socialisatie

Een goede fokker houdt de honden en ouders van de honden in huis, waar ze ook gesocialiseerd worden. De honden moeten voldoende worden gesocialiseerd en hebben contact nodig met andere mensen en honden om zich goed te kunnen ontwikkelen. Honden die niet voldoende zijn gesocialiseerd, kunnen later gedragsproblemen ervaren. Vraag de fokker altijd hoe de honden gesocialiseerd zijn.

6. Registratie en certificaat

Een goede fokker zal zijn honden registreren bij een erkende hondenvereniging en kan de certificaten van de stamboom en gezondheid van de honden tonen. Daarnaast is een certificaat verplicht als een fokker meer dan 20 pups per jaar verkoopt. Helaas is een certificaat niet altijd een garantie dat je met een goede fokker te maken hebt. Let hier dus goed op!

7. Transparantie

Een goede fokker zal transparant zijn over de omstandigheden waarin de honden worden gehouden en over de gezondheid en geschiedenis van de ouders. Vraag altijd of je beide ouders mag zien en of er een stamboom aanwezig is. Mocht de fokker iets achterhouden, dan is dat een slecht teken.

8. Nazorg

Een goede fokker zal altijd beschikbaar zijn voor advies en ondersteuning na de verkoop. Vaak vindt een fokker het leuk om foto’s, video’s en updates te ontvangen van jouw pup.

Het is belangrijk om te onthouden dat een goede fokker geen garantie kan geven voor de gezondheid van een hond, maar zal wel zorgen voor gezonde honden met een goede geschiedenis. Het is altijd aan te raden om een bezoek te brengen aan de fokker en de ouders van de pup te ontmoeten, en om vragen te stellen over de gezondheid, gedrag en opleiding van de pup.

En nu rest er nog maar één ding; het uitzoeken van jouw pup!

Een puppy kopen bij een betrouwbare fokker?Zo pak je dat aan
Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by admin

9 kostenposten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een hond

10 gedragssignalen die aanduiden dat jouw kat gelukkig is!