7 tips for dogs in hot weather

Honden hebben, net als mensen, behoefte aan koelte in de zomer. Honden hebben vaak een dikke vacht en kunnen moeilijk hun warmte kwijt, omdat ze niet kunnen zweten. Op warme dagen is het belangrijk om rekening te houden met het verzorgen van je hond, zodat hij niet oververhit raakt! Wij geven je graag tips voor honden bij warm weer.

Hoe weet je of jouw hond oververhit is?

  • Hij is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken.
  • Hij beweegt sloom en oogt uitgeput.
  • Hij heeft geen eetlust.
  • De binnenkant van de oren, lippen en voetzolen voelen duidelijk (te) warm aan
  • Zijn lichaamstemperatuur raakt boven de 40,5°C graden. Een normale lichaamstemperatuur bij de hond ligt tussen de 38 en 39°C.
  • Zijn slijmvliezen worden rood.

Bel gelijk de dierenarts als er van bovenstaande symptomen sprake is en zorg dat jouw hond direct afkoelt met water, vooral bij de poten, kop, oren en hals. Het water mag absoluut niet te koud zijn, want hij moet wennen aan de temperatuur. Geef je hond ook kleine slokjes water.

  1. Laat je hond nooit achter in de auto met warm weer

Helaas gebeurt het nog te vaak.. Een baasje laat zijn hond achter in de auto en de hond overlijdt door oververhitting. Vaak zijn mensen onwetend, maar het is verstandig om je hond in de zomer helemaal NIET achter te laten in de auto. Een auto is een kleine ruimte, waardoor het al snel extreem heet kan worden. Binnen 10 minuten kan de auto 10 graden warmer worden dan de buitentemperatuur. Als het dus 20 graden is buiten, moet je je al zorgen maken! Neem het zekere voor het onzekere en laat je hond bij lekker weer nooit achter in de auto.

2. De hond mag niet teveel bewegen

Met tropische temperaturen is het geen pretje om keihard te sporten en ook nog eens slecht voor de gezondheid. Maak geen hele lange wandelingen en laat je hond niet naast de fiets rennen. Ook is het verstandig om de inspanning niet te stimuleren als het heel heet is, dus laat de tennisbal thuis. Ga daarnaast niet op het warmste moment van de dag naar buiten.

3. Let op de voetzolen van je hond

Zoals je (waarschijnlijk) wel weet, hebben honden geen schoenen aan. Een hond is daarom gevoelig voor een warme ondergrond. Asfalt kan in de volle zon extreem heet worden, net als zand. Vermijd deze ondergronden dus ook met je hond!

4. Trim de vacht als dit nodig is

Als het erg warm is buiten, dan is het voor een hond met erg veel haar natuurlijk extra warm. Vraag de trimmer om advies in de zomermaanden. Daarnaast is het ook van belang om je hond regelmatig te borstelen, zodat overtollig haar wordt meegenomen. Sommige stukken huid van de hond zijn gevoelig voor zonlicht, zoals de oksel, buik, randen van de oren, de neus en dijen. Speciale zonnebrandcrème voor honden kan helpen om verbranding te voorkomen.

5. Let op de honden die extra gevoelig zijn voor hitte

Honden met een zwarte, dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte. Zorg ervoor dat zij in de schaduw kunnen liggen. Ook andere honden zoals de Mopshond, Bulldog en de Boxer kunnen hun warmte niet goed kwijt, door hun korte neus. Daarnaast zijn oudere honden en honden met overgewicht ook een risicogroep.

6. Neem altijd vers drinkwater mee

Een hond heeft extra vocht nodig bij warm weer. Neem daarom altijd vers drinkwater mee en een bakje, zodat jouw hond waar dan ook kan drinken.  

7. Laat je hond lekker poedelen in het water

Je hond lekker laten zwemmen met mooi weer, is erg fijn! Honden zijn echter niet overal toegestaan om te zwemmen, zeker niet in het hoogseizoen. Het is verstandig om van tevoren uit te zoeken waar je hond wel of niet mag zwemmen. Ook is het van belang om de kwaliteit van het water in de gaten te houden. Blauwalg kan al snel ontstaan bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden bij stilstaand water. Blauwalg is niet alleen voor mensen schadelijk, maar ook voor dieren! Als de blauwalg via het water wordt ingeslikt kan dit leiden tot maag-darmklachten, last van de slijmvliezen en huiduitslag. Ook is botulisme een risico dat kan voorkomen. Dit ontstaat als een vogel of vis overlijdt in stilstaand water. Als je hond dit inslikt kan hij erg ziek worden en mogelijk zelfs overlijden. Ga altijd langs de dierenarts als je hond lichamelijke klachten krijgt na het zwemmen en let op bij stilstaand water!

Facebook Comments

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

en_USEnglish