Deze 5 verboden middelen voor honden zorgen voor hoge dierenartskosten

Als hondenbaasje is het belangrijk om je bewust te zijn van wat jouw huisdier wel en niet mag eten. Helaas komt het nog weleens voor dat viervoeters per ongeluk verkeerde dingen nuttigen. Naast de gevaarlijke gevolgen, zijn er ook hoge dierenartskosten aan verbonden. In deze blog gaan wij wat dieper in op de kosten die gepaard gaan met het eten van bepaalde middelen.

De kosten die hieronder staan weergegeven zijn gebaseerd op gegevens uit Groot-Brittannië (Manypets, 2023). Het geeft een indicatie voor de kosten die in Nederland worden gemaakt.

  1. Uien

Uien zijn schadelijk voor honden, omdat uien bepaalde stoffen bevatten die uiteindelijk worden omgezet in oxidanten. Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen bij honden beschadigen. Zelfs een kleine hoeveelheid ui kan al schadelijk zijn voor je hond. Ook zijn de gevolgen voor de portemonnee niet klein. Een gemiddelde dierenartsrekening van €385,- kun je verwachten als je jouw hond laat behandelen voor het eten van uien.

Uien - Aardappelshop | Uien nieuwe oogst

2. Druiven of rozijnen

Druiven of rozijnen zijn erg schadelijk voor honden. Als honden deze verboden vrucht binnen hebben gekregen, lopen ze een groot risico op nierfalen. Enorm gevaarlijk dus. Qua dierenartskosten kun je rekenen op gemiddeld €570,- om jouw hond te laten behandelen. Stop die druiven en rozijnen in het vervolg dus maar achter slot en grendel!

3. Vitamine D tabletten

Het komt weleens voor dat viervoeters per ongeluk de vitaminepillen vinden en die oppeuzelen. Grappig is dit echter niet, want het eten van vitamine D tabletten kan tot vergiftiging leiden. Het is daarom uiterst belangrijk om direct de dierenarts te raadplegen als jouw hond zich heeft vergrepen aan de vitamine pot. De gemiddelde dierenartskosten voor het eten van vitamine D pillen komen gemiddeld uit op €725,-.

Heeft het slikken van vitaminepillen effect? | Gezondheid | NU.nl

4. Wasmiddel

Het eten van wasmiddel is voor honden enorm gevaarlijk, omdat het ernstige maagklachten geeft en irritatie van de luchtwegen. De gemiddelde dierenartskosten voor het verslinden van wasmiddel zijn €630,-. Heeft jouw hond per ongeluk wasmiddel gegeten? Bel dan direct de dierenarts en vergeet niet om de verpakking van het wasmiddel mee te nemen naar de dierenarts.

5. Ibuprofen

Ibuprofen mag nooit aan huisdieren worden gegeven. Inname van deze pijnstiller kan zorgen voor vergiftiging. Als je huisdier deze pijnstiller inneemt en het wordt opgenomen in het bloed, kan dit fataal zijn. Aarzel niet en bel direct de dierenarts als jouw huisdier dit heeft opgegeten. De gemiddelde dierenartskosten die gepaard gaan bij het innemen van ibuprofen door jouw huisdier zijn €725,-.  

Artrose bij je hond, wat doe je er aan? - Dierenarts.nl
Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.