in

Ben ik allergisch voor honden of katten?

Heb jij vaak een snotneus en nies je meer dan nodig is? Misschien heb je last van hooikoorts, maar wat ook goed mogelijk zou kunnen zijn is dat je allergisch bent voor honden of katten.. Sommige mensen zijn zelfs allergisch zonder dat ze het weten. Vervolgens schaffen zij een hond of kat aan, die helaas in het asiel terechtkomt. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Twijfel jij of je allergisch bent voor honden of katten, dan is het belangrijk om een definitieve diagnose te stellen. In deze blog nemen we je mee in de stappen die jij kunt doorlopen als je twijfelt of jij een honden- of kattenallergie hebt.  

  1. Let op symptomen:

Let op symptomen die je ervaart wanneer je in de buurt bent van honden of katten. Veelvoorkomende symptomen van een allergische reactie zijn; niezen, jeukende en waterige ogen, verstopte neus, loopneus, hoesten, benauwdheid, huiduitslag of jeuk.

Veel van deze symptomen komen acuut en verdwijnen weer zodra je niet meer in contact bent met de hond of kat. Soms houden mensen chronische klachten, dat zijn dan vaak huisdierbaasjes. Hun klachten variëren van het ervaren van hoofdpijn, tot geen energie hebben en een koortsachtig gevoel.

Wat je niesgeluid vertelt over je karakter | Gezond & Gelukkig | hln.be

2. Raadpleeg een arts:

Als je vermoedt dat je een allergie hebt, is het raadzaam om een afspraak te maken met een arts, bijvoorbeeld een allergoloog of een verpleegkundig specialist. De arts zal de symptomen uitvragen en een fysiek onderzoek uitvoeren, zoals een huidtest of een bloedtest.

Huidtesten: Bij huidtesten worden kleine hoeveelheden allergenen, zoals hondenhaar of kattenhaar, op je huid aangebracht met behulp van een kleine naald. Vervolgens zal de arts je huid controleren op tekenen van een allergische reactie, zoals roodheid of zwelling.

Bloedtest: Een bloedmonster kan worden afgenomen om te zoeken naar specifieke antilichamen die wijzen op een allergische reactie op honden of katten.

Hoe kan een allergie worden vastgesteld?| Allergiebehandelen.nl

3. Behandeling van de allergie

Gelukkig kan er in veel gevallen van allergische reacties medicatie worden voorgeschreven. Veelvoorkomende zijn; oogdruppels, neusspray, inhalator en anti-allergiepillen. Helaas helpt dit niet altijd en als je een heftige allergische reactie krijgt van honden of katten, is het af te raden om een hond of kat in huis te nemen.

E-learning medicatietoediening via het oog

Verder wordt immunotherapie weleens aangeraden. Dit is een behandeling van een aantal jaar waarbij injecties of tabletten worden gebruikt. Als gevolg word je minder gevoelig voor de huidschilfers van dieren. Echter, wordt deze behandeling niet zomaar uitgevoerd, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld bij beroepen waarbij het contact met dieren onvermijdelijk is.

Het is belangrijk om met een arts te praten voordat je medicijnen gebruikt of maatregelen neemt om een allergie te beheersen. Ze kunnen je specifiek advies geven op basis van de ernst van je symptomen en je medische geschiedenis.

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by admin

5 tips voor een feestelijke Koningsdag samen met jouw huisdier!

De top 10 meest intelligente hondenrassen!