in

7 dingen waar honden stiekem niet zo van houden

Jouw hond is natuurlijk jouw maatje en jullie zijn twee handen op één buik! Maar, honden zijn anders dan mensen en houden dus ook van andere dingen. Wij vertellen je graag waar honden stiekem niet zo erg van houden, terwijl je misschien dacht van wel! 

  1. Teveel woorden gebruiken en te weinig lichaamstaal

Honden begrijpen natuurlijk best veel woorden, maar hele zinnen vinden ze moeilijk om te begrijpen. Als je jouw viervoeter een trucje wil leren, kun je dit het beste combineren met de juiste lichaamstaal. Als je bijvoorbeeld blijf zegt, en je loopt daarna weg, is het voor de hond erg verwarrend. 

2. Het omhelzen van je hond

Mensen houden erg van omhelzingen, maar voor honden is dat toch net wat anders! Omdat honden geen armen hebben, kunnen zij niet goed omhelzen. Zij ervaren onze manier van omhelzen dan soms ook als bedreigend, omdat het voor een hond intens is. Je kunt hem beter op een iets mildere manier knuffelen, zodat jouw armen zich niet helemaal om de hond heen vormen.

3. Niet mogen snuffelen

Een hond kan wel 100.000 keer beter ruiken dan een mens. Hij verzamelt informatie via geuren, in tegenstelling tot mensen. Mensen kunnen veel beter horen en zien dan honden. Tijdens een wandeling snuffelt een hond aan alles, hij neemt informatie op van andere honden en van de wereld. Het is dus ook een slecht teken als je een hond constant meetrekt tijdens een wandeling, zodat hij niet kan snuffelen. Een hond kan hier onrustig en zelfs agressief van worden. 

4. Een hond recht in de ogen kijken en op hem aflopen

Dit kan als bedreigend worden ervaren door een hond. Een hond weet namelijk niet wat je hiermee bedoelt. Bij je eigen hond is dit vaak niet zo’n probleem, maar een onbekende hond kan bang worden en zelfs agressief reageren. Het is beter om eventjes weg te kijken als je de hond benaderd en rustig je stem gebruiken om hem gerust te stellen.  

5. Constant aaien over de kop van de hond of in het gezicht

Dit kan als irritant worden ervaren door de hond. Natuurlijk kan je hem weleens over de kop aaien en vindt hij dit eventjes ook fijn, maar constant en dan vooral in het gezicht, is natuurlijk geen pretje! Honden vinden over hun rug en buik geaaid worden vaak wel erg fijn. 

6. Je hond heel strak aan de lijn houden

Hier kan je hond erg gestrest van raken, het voelt dan alsof hij beperkt wordt. Bij een grote, sterke hond kan het nog weleens een uitdaging zijn om de riem losjes te laten hangen. Via een hondencursus kun je goed leren hoe je de hond op de juiste manier kan aanlijnen.

7. Spanning van het baasje

Als jij gespannen bent, heb je een grote kans dat jouw hond dit gevoel overneemt. Honden kunnen namelijk erg goed spiegelen. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger jouw hond ook wordt! Zet eens een keer klassieke muziek op, niet alleen jij wordt daar rustiger van, maar jouw viervoeter ook! 

Facebook Comments

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Written by Renske Oelrich

10 hondenrassen die erg van slapen houden

8 honden of katten die hun behoefte aan aandacht op een bijzondere manier uiten tijdens het thuiswerken..