6 manieren om te zien wanneer je hond stress heeft

Het is lastig om stress te herkennen bij een hond. Zeker indien je je hond niet van jongs af aan kent of het een onbekende hond is. Zoals bij elk ongewoon gedrag, moeten we weten hoe onze honden gewoonlijk handelen om vast te stellen dat er iets vreemds aan de hand is.

Hieronder een aantal minder vaak voorkomende en subtielere stress-uitingen van je hond:

Halve maan-ogen

Wanneer honden hun ogen bewegen om te kijken in plaats van hun hele hoofd, wordt er een stukje wit zichtbaar; d.w.z. een halve maan, ook wel “walvisogen” genoemd. Je ziet dit vrij vaak in voor de hond stressvolle omgevingen of situaties.

Bron: @eddie.the.staffy/Instagram

Overmatig smakken en kwijlen

Hoor je je hond opvallend veel smakken of liggen er plassen met kwijl op de vloer? wees dan extra alert.

Bron: @maxtoyschnoodle/Instagram

Overmatig haaruitval

Verliest je hond meer haar dan normaal, dan kan dit of een medische oorzaak hebben of een uiting van stress zijn. Neem in dit geval contact op met je dierenarts om het zeker te weten.

Krabben

In frustrerende, stressvolle of zelfs spannende situaties kan een hond zich opvallend veel krabben (of in z’n poten eigen bijten). Net als overmatig haarverlies, is hier mogelijk een second opinion van uw dierenarts nodig voor het geval het iets anders is dan stress.

Geeuwen

Als een hond herhaaldelijk geeuwt, vertellen ze je dat ze zich niet op hun gemak voelen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de wachtkamer van de dierenarts omdat je hond weet wat hem te wachten staat…

Bron: @muaji_and_hanji/Instagram

Hyper-waakzaamheid

Voortdurend rondkijken of alert reageren op het minste of geringste geluid of beweging komt vaak voor als een hond zich niet op zijn gemak voelt in zijn omgeving.

Bron: @rovingriley/Instagram


Er zijn veel redenen waardoor een hond stress kan ervaren, teveel om op te noemen. Indien een of meerdere van bovenstaande punten op je hond van toepassing zijn, grijp dan terug naar de welbekende 3 R’en: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Bron: @toby.and.diogee/Instagram
Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.