5 redenen waarom honden bepaalde personen niet mogen

Het is je vast weleens opgevallen dat jouw hond (of oppashond) zijn mening luid en duidelijk klaar heeft liggen over sommige mensen. Fel blaffen of agressie uiten naar een vreemde op straat, de postbode, een vriendin van de buren, noem maar op. Hoe komt het dat honden soms zo fel reageren op sommige personen? 

  1. Toonhoogte van de stem

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat honden beter tegen hoge, blije tonen kunnen dan tegen zware, boze tonen. Als je rustige, vriendelijke en hoge tonen gebruikt bij honden, wordt daarmee namelijk hun beloningssysteem geactiveerd. Zet dus niet een te hoge stem op, want een gillende keukenmeid kunnen onze viervoeters niet waarderen. 

2. Geur

Het reukvermogen van de hond is enorm sterk. De hond kan op basis van geur erg veel informatie over een persoon krijgen. Als je als persoon dus (volgens de hond) niet goed ruikt, dan is de toon dus ook snel gezet. Honden vinden azijn, citroen en alcohol geen prettige geuren. Ook als honden niet zo fan zijn van andere viervoeters, zullen ze personen die naar andere honden ruiken ook minder mogen. 

3. Lichaamsstaal 

Honden zijn best gefixeerd op lichaamsstaal, omdat ze daarmee de gaten van communicatie opvullen. Waar honden bijvoorbeeld niet zo goed tegen kunnen is ze heel direct oogcontact. Dit kunnen ze als bedreiging ervaren. Het is beter om de hond met ‘zachte’ ogen aan te kijken en soms een beetje weg te kijken. Ook is het geen goed idee om grote gebaren te maken met je armen en een hond dwingen tot een knuffel. 

4. Hoe iemand omgaat met andere mensen

Via een onderzoek is gebleken dat mensen die vaak onaardig doen tegen hun baasje, de hond deze persoon ook minder mag. Wat een loyale dieren zijn het toch! 

5. Trauma uit het verleden

Honden die vroeger zijn mishandeld, reddingshonden, of honden die ergens een trauma hebben opgelopen, nemen dit mee voor de rest van hun leven. Zo kan het dus zijn dat honden angsten ontwikkelen of bang zijn voor bepaalde personen die lijken op personen die ze vroeger mishandeld hebben. Sommige honden zijn bijvoorbeeld bang voor mannen of kinderen, omdat zij daar vroeger een nare ervaring mee hebben gehad. 

Facebook Comments

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.