10 gevaarlijke snacks die jouw hond of kat NIET mag eten!

Honden en katten zijn gevoeliger voor bepaalde voedingsstoffen dan mensen. Neem dan ook direct contact op met de dierenarts als je weet dat jouw huisdier, of als je twijfelt, onderstaande voedingsmiddelen heeft binnengekregen.

1. Chocolade

Waarschijnlijk weet jij al dat viervoeters absoluut geen chocolade mogen hebben, maar weet je ook waarom dit niet mag? In chocolade zit cafeĆÆne en theobromine (dit stofje zit rijkelijk in cacaobonen en zorgt voor de iets bittere smaak van chocolade). Als jouw hond of kat deze stoffen binnenkrijgt kan hij epileptische aanvallen krijgen en hij kan hier zelfs aan overlijden. Geef je huisdier dus absoluut geen chocolade!

2. Koffie

CafeĆÆne kan erg opwekkend zijn voor mensen, maar voor honden en katten is het funest! Onze viervoeters kunnen de hoeveelheid cafeĆÆne namelijk niet goed verwerken. Let erop dat jouw hond of kat per ongeluk dus geen koffie binnenkrijgt, bijvoorbeeld door je kopje koffie op tafel te laten staan.  

3. Druiven en rozijnen

Dit klinkt misschien als een gezonde snack voor jouw viervoeter, maar niks is minder waar! Druiven en rozijnen (wat natuurlijk gedroogde druiven zijn) kunnen nierfalen veroorzaken.

4. Macadamia-noten

Deze nootjes zijn niet zo onschuldig als ze lijken! De giftige stof in de macadamia-noot is onbekend, maar als jouw hond of kat dit opeet kan hij of zij last krijgen van spierzwakte, braken en oververhitting. Kijk dus ook uit met koekjes of andere producten, waar deze noot in verwerkt zit!

5. Uien

Zowel verwerkt, als onverwerkt. Honden en katten zijn in tegenstelling tot mensen niet in staat om het stofje dat in uien zit (thiosulfaat) te verwerken. Dit product kan de rode bloedlichaampjes van jouw huisdier beschadigen en daardoor is er meer risico op bloedarmoede. Met de pot mee-eten is dus niet altijd een goed idee! Let op met welke ingrediƫnten jij kookt en of jouw hond deze ingrediƫnten mag hebben.

6. Knoflook

Knoflook is iets minder schadelijk dan uien, maar nog steeds niet goed voor jouw viervoeter. Ook dit voedsel kan de rode bloedlichaampjes van jouw huisdier beschadigen.

Lees ook onderstaand artikel met 10 x groenten en fruit die jouw huisdier wƩl mag eten

7. Avocadoā€™s

Voor mensen zijn avocadoā€™s erg gezond en lekker, maar honden en katten kunnen er niet goed tegen. Door het eten van avocadoā€™s kunnen viervoeters last krijgen van braken en diarree. Ook kan de grote pit van de avocado zorgen voor verstikkingsgevaar!

8. Alcohol

Waarschijnlijk geef jij je hond of kat geen glaasje wijn bij het avondeten, maar het kan natuurlijk voorkomen dat jouw viervoeter per ongeluk alcohol binnenkrijgt. Alcohol kan zorgen voor problemen met de lever en de nieren.

9. Rauw vlees

In rauw vlees kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals parasieten en salmonella. Er bestaan wel veel rauwe vleessoorten speciaal ontwikkeld voor honden en katten, deze mogen zij natuurlijk wel eten.

10. Botten

Botten? Ojee, dat is geen goed idee! Botten kunnen namelijk broos zijn en kunnen gaan splinteren. Risicoā€™s van het eten van botten zijn: splinters in de organen, verstikkingsgevaar, gevaar dat het bot vast komt te zitten in de onderkaak, blokkades en gebroken tanden en kiezen. Gelukkig zijn er speciale hondenbotten ontwikkeld, die jij wel aan je lieftallige viervoeter mag geven!

Facebook Comments

Comments

0 comments

Aanmelden

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Voer je accountgegevens in en we sturen je een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw wachtwoord reset link lijkt ongeldig of verlopen te zijn.

Inloggen

Privacybeleid

Toevoegen aan collectie

Geen collecties

Hier vind je alle collecties die je eerder hebt gemaakt.

nl_NLNederlands