10 gedragssignalen die aanduiden dat jouw kat gelukkig is!

Als je een kat hebt, wil je natuurlijk dat je kat gelukkig is. Katten zijn mysterieus en hebben hun eigen trekjes. Het kan daarom knap lastig zijn om jouw kat te lezen. ‘Is mijn kat gelukkig?’ en ‘wat betekent dit gedrag dat hij vertoont?’, kunnen vragen zijn die jij jezelf stelt. Ben jij benieuwd hoe je erachter kunt komen of jouw kat gelukkig is? Lees dan snel verder, want wij leggen je graag uit aan welke gedragssignalen jij kan herkennen of jouw kat gelukkig is.

  1. Speels gedrag

Als je kat gezellig is en speels gedrag vertoont, is dit een heel goed teken. Het is zelfs een van de meest betrouwbare signalen om te herkennen of jouw kat gelukkig is. Speels gedrag komt namelijk naar boven als er genoeg aandacht is voor alle basisbehoeften, zoals slapen en eten. Heb je een oudere kat en speelt hij niet meer zoveel? Geen zorgen, oudere katten spelen nou eenmaal wat minder dan jonge katten. Ze hebben immers minder energie.

Six reasons why cat play is so important | PetsRadar

2. Socialisatie

Als je kat naar je toe komt als je thuiskomt en je aanraakt met zijn kopje of zelfs op je schoot komt zitten, is dat een uitstekend teken dat je kat gelukkig is. Katten zijn sociale dieren en als ze naar je toe komen, betekent dit dat ze je vertrouwen en zich gelukkig voelen bij je.

3. Eetlust

Een gezonde en gelukkige kat heeft een goede eetlust. Als je kat bijvoorbeeld vraagt om iets lekkers, of jou naar zijn etensbakje brengt is dat een goed teken.

4. Schoonmaken

Als je kat veel tijd besteedt aan het schoonmaken van zichzelf, is dat een teken dat hij rustig en gelukkig is. Katten houden van schoonheid en hygiëne, dus als ze veel tijd besteden aan het schoonmaken van hun vacht, is dat een teken dat ze gelukkig zijn. Daarnaast komt het vaak voor dat een gelukkige kat ook andere katten schoonlikt of jou als baasje!

How to Help Your Cat with Grooming - Woofs & Wags - Pet Lodge

5. Met zijn neusje over jou heen wrijven

Als jouw kat met zijn neusje over jou heen wrijft, betekent dit dat hij een geur wil afgeven op jou. Vertaald in mensentaal lijkt dit op; “Jij hoort bij mij!”. Een heel goed teken dus als jouw kat zijn neusje over heel jouw lichaam heen wil wrijven.

6. Rustig gedrag en slapen

Als je kat rustig en ontspannen is, is dat een teken dat hij gelukkig is en weinig stress ervaart bij jou in huis. Katten zijn van nature rustige dieren en als ze voldoende rust hebben, kunnen ze zich goed voelen. Het is ook een goed teken als jouw kat voldoende slaapt. Volwassen katten slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per dag.

Meer dan 1.000 gratis afbeeldingen van Sleeping Cat en Kat - Pixabay

7. Rondrennen in huis

Heeft je kat weleens een druk halfuurtje en raast hij door het huis? Dat is een goed teken! Je kat voelt zich namelijk op zijn gemak bij jou, het is een manier om zijn levensvreugde te tonen aan jou.

8. Knuffelen

Als je kat je knuffelt, is dat een duidelijk teken dat hij een hechte band met je heeft en je vertrouwt. Als je kat op de bank bij jou komt zitten, op schoot, of op bed, betekent dit dat hij jou graag wil knuffelen.

9. Staart omhoog bij begroeting

Als jouw kat zijn staart omhoog heeft en de staart eindigt in een krulvorm, dan is dit een teken van een gelukkige kat. Ook als hij tegen je benen aanloopt, betekent dit dat hij gelukkig is en van jou leuk vindt.

Wat de staart van een kat ons allemaal kan vertellen - My Animals

10. Regelmatig mee-miauwen of knorren

Als jouw kat regelmatig mee-miauwt of knort als jij thuiskomt of als je hem aandacht geeft, is dit een goed teken. Maar, let wel op wat voor miauwgeluiden jouw kat maakt. Een hoge miauw betekent een tevreden kat, maar een lage en langere miauw betekent vaak een irritatie of ontevreden kat.

Facebook Comments

Leave your vote

1 point
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.