in

1.2 miljoen honden gaan slechte week tegemoet

Het geknal is weer begonnen en zal de komende dagen alleen nog toenemen. Voor de meeste honden is dit traditioneel de slechtste week van het jaar. Hoe slecht blijkt uit onderzoek door de hondenoppas website www.petbnb.nl onder 1300 hondenbezitters. Maar liefst 4 op de 5 honden heeft last van vuurwerk. In Nederland gaat het dus om naar schatting 1.2 miljoen honden. De klachten worden in de meeste gevallen als zeer ernstig gekwalificeerd door baasjes.

Veel baasjes proberen het geknal te ontvluchten door met vakantie gaan of in ieder geval met de jaarwisseling even de stad uit. Ook wordt hond naar een rustig gelegen kennel of pension gebracht.

Ook voor de thuisblijvende baasjes staat de jaarwisseling in het teken van de hond. De hond wordt langer uitgelaten op rustige momenten. De gordijnen gaan (eerder) dicht en de tv gaat iets harder. Voor 1 op de 3 honden is zwaarder geschut nodig in de vorm van een kalmerend middel. Meerdere baasjes zweren overigens bij een klein beetje advocaat met slagroom. Dit lijkt geen verantwoorde oplossing maar het geeft wel aan dat baasjes bereid zijn om alles te proberen.  

Wat adviseren baasjes die honden hebben zonder angst? “De eerste paar keer dat jouw pup een knal hoort moet je de schrikreactie gewoon negeren.” “Zodoende leer je je hond dat een knal niet gevaarlijk is en zo zal jouw hond niet bang worden van vuurwerk.” De hond laten wennen aan knallen door middel van training is ook een mogelijkheid. Jachthonden zijn door hun training “schotvast” en raken niet overstuur van vuurwerk. Sommige baasjes doen aan doe-het-zelf training door hun hond bij elke knal een snoepje te geven. De hond is dan blij met elke knal. “Pas wel op dat je hond niet te dik wordt”.  

Veel baasjes lijken overigens te kunnen leven met het vuurwerk als het beperkt zou blijven tot afsteken tijdens de jaarwisseling. Er is veel minder begrip voor het afsteken van vuurwerk in weken voor en na de jaarwisseling.
1300 respondenten namen medio november 2016 deel aan dit onderzoek van www.petbnb.nl.

Facebook Comments

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Written by Lupo

Dol op honden? Kom bij Petbnb werken!

Petbnb & Online Betaalplatform hebben primeur met C2C iDEAL betalingen