Waarom huilt jouw hond mee met een sirene?

Zie je het voor je? Je bent rustig aan het wandelen samen met je eigen hond of oppas hond. In de verte klinkt een sirene en al snel komt er een politiewagen voorbij. Je hond heeft dit natuurlijk ook gehoord en begint plotseling mee te huilen met de sirene. Wat is nou de reden dat ze dit doen? Misschien nog wel interessanter, waarom doen sommige honden dit wel en andere niet?

Honden zoals we ze nu kennen zijn lief naar mensen, gewend in huis en als de grootte het toe laat (of de hond denkt gewoon dat ze klein is) zitten ze graag op schoot. Zo zijn ze natuurlijk niet altijd geweest. Honden stammen af van de wolven en die band wordt erg duidelijk als het op huilen aankomt. Wolven en honden kunnen hoge geluiden veel beter horen dan mensen. Wolven gebruiken het gejank om contact met elkaar te zoeken als ze de rest van de groep kwijt zijn. Nu is je hond natuurlijk overduidelijk geen wolf meer maar dit gedrag zit toch nog vastgeroest in het DNA. Een sirene heeft door de hoge tonen veel weg van het gejank van wolven en honden en triggert daarom het gedrag om hier aan mee te doen.

Maar waarom doet de ene hond dit wel en de andere juist niet?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar dit verschil in gedrag maar wat ons de meest logische verklaring lijkt, is dat geen een hond hetzelfde is. Net als mensen is geen een hond met elkaar te vergelijken en zullen sommige honden de drang om mee te huilen dus minder sterk aanvoelen. Dit is niets om je zorgen over te maken. In tegendeel, het is een stuk fijner voor je eigen oren 😉

Facebook Comments

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.