Voetballen met je hond: ontdek de hondensport Treibball

Treibball, een relatief nieuwe hondensport, wint snel aan populariteit onder hondeneigenaren en liefhebbers van hondensporten. Deze boeiende activiteit combineert fysieke uitdaging met mentale stimulatie en versterkt de band tussen hond en eigenaar. Laten we dieper ingaan op wat Treibball precies is, hoe het werkt, en waarom het zo’n geweldige sport is voor jou en je viervoeter.

Wat is Treibball?

Treibball, ook wel geschreven als ‘drijfbalsport’, is een sport waarbij honden grote opblaasbare ballen in een doel moeten drijven, vergelijkbaar met schapendrijven maar dan zonder schapen. De sport werd in 2003 in Duitsland ontwikkeld door Jan Nijboer, een hondentrainer en gedragsdeskundige. Het idee achter Treibball is om honden een manier te bieden om hun natuurlijke drijfinstincten te gebruiken in een gecontroleerde en leuke omgeving.

Hoe werkt Treibball?

Het doel van Treibball is eenvoudig: de hond moet acht grote ballen, die op een veld zijn opgesteld, in een doel duwen binnen een bepaalde tijd. De eigenaar of handler staat bij het doel en geeft de hond aanwijzingen om de ballen in de juiste richting te sturen.

Een typische Treibball-wedstrijd begint met alle acht ballen op een driehoekige formatie op het veld, vergelijkbaar met de opstelling van biljartballen. De handler en hond starten bij het doel. Zodra het startsein klinkt, moet de hond de ballen één voor één naar het doel drijven terwijl de handler de hond aanwijzingen geeft.

Belangrijke aspecten van Treibball:

 1. Samenwerking en communicatie: Treibball draait om de samenwerking tussen hond en handler. Goede communicatie is essentieel, aangezien de hond afhankelijk is van de aanwijzingen van de handler om de ballen effectief te verplaatsen.
 2. Fysieke en mentale stimulatie: De sport biedt zowel fysieke oefening als mentale uitdaging. De hond moet niet alleen rennen en duwen, maar ook nadenken over hoe de ballen te verplaatsen.
 3. Training en techniek: Het trainen voor Treibball omvat basiscommando’s zoals ‘duw’, ‘stop’, ‘links’, en ‘rechts’. Daarnaast leren honden ook om kalm en geconcentreerd te blijven, zelfs onder druk.

Waarom Treibball?

Er zijn veel redenen waarom Treibball een geweldige sport is voor zowel honden als hun eigenaren:

 • Versterking van de band: Door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel, kunnen hond en eigenaar een sterkere band ontwikkelen.
 • Verrijking: De mentale en fysieke stimulatie houdt honden gezond en gelukkig. Het kan vooral nuttig zijn voor actieve hondenrassen die veel energie hebben en een taak nodig hebben om zich op te richten.
 • Toegankelijkheid: Treibball vereist geen dure uitrusting. Met een set grote oefenballen en een open ruimte kun je eenvoudig beginnen.
 • Geschikt voor alle honden: De sport is geschikt voor honden van alle rassen en leeftijden, zolang ze gezond genoeg zijn voor fysieke activiteit.

Hoe begin je met Treibball?

Als je geïnteresseerd bent in Treibball, zijn hier een paar stappen om te beginnen:

 1. Zoek een lokale club of trainer: Veel hondenscholen en sportverenigingen bieden Treibball-lessen aan. Een ervaren trainer kan je helpen om de basisprincipes te leren en verder te ontwikkelen.
 2. Investeer in de juiste uitrusting: Voor de training heb je een set grote opblaasbare ballen nodig, vergelijkbaar met fitnessballen.
 3. Begin met basiscommando’s: Voordat je begint met het drijven van ballen, moet je hond bekend zijn met basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘kom’. Dit vormt de basis voor meer complexe Treibball-commando’s.
 4. Oefen regelmatig: Consistente training is de sleutel tot succes in Treibball. Begin met korte sessies en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad naarmate je hond vaardiger wordt.

Leave your vote

5 points
Upvote Downvote

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.