in

Ontdek de betekenis van deze 6 slaaphoudingen van je kat!

Katten zijn meesters in ontspanning. Ze lijken te kunnen slapen waar en wanneer ze maar willen, en hun slaaphoudingen zijn niet alleen schattig om naar te kijken, maar onthullen ook veel over hun fysieke comfort en emotionele toestand. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende slaaphoudingen van katten en wat deze betekenen!

1. De klassieke bolletje-in-elkaar slaaphouding (de donut)

De donut; wanneer je kat zichzelf als een donzige bol oprolt, houden ze zichzelf goed warm. Daarnaast betekent het meestal dat ze zich veilig en op hun gemak voelen. Deze slaaphouding is een overblijfsel van hun wilde voorouders die zichzelf op deze manier beschermden tegen roofdieren. Een opgerolde kat betekent meestal een gelukkige kat!

De meest voorkomende slaaphoudingen van je kat | Beestig.be

2. De uitgestrekte rugligging

Wanneer je kat languit op zijn rug ligt, met buik en poten bloot, is dit een teken van het hoogste vertrouwen en comfort. Hoewel het verleidelijk kan zijn om die zachte buik te aaien, is voorzichtigheid geboden, want niet alle katten houden ervan om op hun buik te worden aangeraakt. Sommige katten zien dit als een kwetsbare positie en kunnen onvoorspelbaar reageren.

Mijn kat ligt op haar rug: hoe komt dat? | Beestig.be

3. De ‘kat als kussen’ houding

Katten hebben de kunst van het slapen op mensen geperfectioneerd. Wanneer je kat op je ligt als een warme, donzige deken, is dit een teken van genegenheid en vertrouwen. Ze voelen zich dicht bij je en zien je als een veilige plek om te rusten. Dit is ook een kans voor jullie beiden om jullie band te versterken.

Waarom ligt mijn kat op mijn borst

4. De spinnende zijligging

Deze houding is kenmerkend voor katten die zich ontspannen voelen maar nog steeds enigszins alert zijn. Katten kunnen snel van deze positie naar actie overgaan als er iets hun aandacht trekt. Dit is een teken van een evenwichtige gemoedstoestand – ze zijn niet volledig in rust, maar ook niet gespannen.

Rosse kat slaapt op haar zij

5. De Verstoppende Slaaphouding

Als je kat zich verstopt in een holletje, onder een deken of achter een kussen, is dit een teken dat ze zich even willen terugtrekken en veilig willen voelen. Dit kan vooral voorkomen in huishoudens met meerdere katten of andere huisdieren. Het is hun manier om even te ontsnappen aan de drukte. Als jouw kat dit te vaak doet, kan dit duiden op teveel prikkels in huis. Kijk in dat geval hoe je de prikkels wat kunt verminderen.

Kat slaapt in jeansbroek

6. ‘Het broodje’ of ‘de Sfinx’

Net zoals de imposante sfinx die de piramiden bewaakt, nemen katten ook graag een vergelijkbare houding aan. Ze strekken zich uit op hun buik, trekken hun achterpoten op en hun voorpootjes rollen ze onder zich op. Deze comfortabele houding (welke lijkt op een brood) laat hen met half gesloten ogen doezelen, zonder diep te slapen. Hetzelfde geldt als ze rechtop zitten. Katten gebruiken deze houding om bij te komen van spelletjes of jagen, terwijl ze toch alert blijven voor elke mogelijke actie. Als het rustig blijft, leggen ze hun kop neer voor een snelle powernap.

What Does Your Cat's Sleep Position Mean?
Facebook Comments

What do you think?

7 points
Upvote Downvote

Written by admin

10 ultieme vakantie activiteiten om te doen met jouw (oppas)hond

7 kattenrassen met de meeste vacht: katten die koninklijk pluizig zijn!