Kukur Tihar: het feest in Nepal waar honden in de spotlight staan

In het levendige en kleurrijke Nepal, waar bergen en cultuur elkaar ontmoeten, wordt elk jaar een bijzonder festival gevierd dat zowel de geest als de ziel verlicht: Tihar. Dit vijfdaagse feest, dat ook wel bekend staat als Deepawali in de Nepalese context, is een tijd van vreugde, saamhorigheid en diepgewortelde tradities. Een van de meest opvallende aspecten van Tihar is het speciale eerbetoon aan honden tijdens de tweede dag van het festival, een traditie die de diepe waardering van de Nepalese cultuur voor deze trouwe viervoeters onderstreept.

Wat is Tihar?

Tihar is een belangrijk festival in Nepal dat vier weken na het grootste festival van het land, Dashain, plaatsvindt. Het festival, dat meestal in oktober of november wordt gevierd, markeert de overwinning van licht over duisternis en het goede over het kwade. Het bestaat uit vijf dagen, waarbij elke dag gewijd is aan het eren van verschillende wezens en godheden, met rituelen die variëren van het verlichten van huizen tot het versieren van de natuur en het geven van geschenken.

De tweede dag: Kukur Tihar

De tweede dag van Tihar, bekend als Kukur Tihar, is een dag die geheel gewijd is aan het eren van honden. Deze speciale dag benadrukt de belangrijke rol die honden spelen in het leven van mensen en erkent hun trouw en bescherming. In Nepal worden honden beschouwd als heilige en beschermende wezens die een essentiële rol spelen in de gemeenschap en in het leven van hun eigenaren.

Hoe Kukur Tihar wordt gevierd

  • Versieringen en offers: op Kukur Tihar worden honden versierd met bloemenkransen (mala) en krijgen ze een tikka (een ritueel teken op hun voorhoofd). Deze versieringen zijn niet alleen een manier om respect te tonen, maar ook om de heilige status van de honden te benadrukken. De tikka, meestal een mengsel van yoghurt, rijst en kleurstoffen, symboliseert een zegen en bescherming.
  • Speciale lekkernijen: honden worden getrakteerd op speciale lekkernijen die vaak speciaal voor deze gelegenheid worden bereid. Dit kan variëren van hun favoriete snacks tot voedzame traktaties die hun gezondheid bevorderen. Het geven van voedsel is een manier om dankbaarheid te tonen voor de liefde en loyaliteit die honden aan hun eigenaren bieden.
  • Rituele gebeden: tijdens Kukur Tihar worden gebeden opgezegd voor de gezondheid en het welzijn van honden. Eigenaren bidden voor een lang en gezond leven voor hun viervoeters en danken hen voor hun rol in hun leven.

Wat is het verhaal achter Kukur Tihar?

Kukur Tihar weerspiegelt de diepe culturele waarden van Nepal, waar respect en liefde voor dieren een belangrijk onderdeel zijn van de samenleving. Het eren van honden tijdens Tihar is niet alleen een ritueel, maar ook een manier om de verbinding tussen mensen en dieren te vieren. Het festival biedt een gelegenheid om de speciale rol van honden in het dagelijks leven te erkennen en te waarderen, en benadrukt de boodschap van wederzijds respect en dankbaarheid.

De betekenis achter de traditie

De keuze om honden een speciale dag te geven tijdens Tihar komt voort uit de oude Nepalese overtuigingen dat honden beschermers zijn van hun eigenaren en vaak worden beschouwd als een brug tussen de menselijke wereld en de spirituele wereld. Het is een manier om de spirituele waarde van honden te erkennen en om de band tussen mens en dier te vieren. In een tijd waarin veel festivals gefocust zijn op religieuze figuren of materieel welzijn, biedt Kukur Tihar een frisse en hartverwarmende perspectief door de focus te leggen op de trouwe viervoeters die zoveel bijdragen aan ons leven.

De spirituele les van Kukur Tihar

Kukur Tihar herinnert ons eraan om stil te staan bij de waardevolle rol die onze huisdieren spelen in ons leven. Het is een dag van dankbaarheid en erkenning, niet alleen voor honden, maar voor alle dieren die ons leven verrijken. Het leert ons om liefde en respect te tonen voor de levende wezens die ons omringen en om de banden die we met hen hebben te vieren.

Vier je trouwe viervoeter

Tihar is een festival van licht en vreugde, en Kukur Tihar voegt een unieke en ontroerende dimensie toe aan deze vieringen door de bijzondere band tussen mensen en honden te eren. Het festival biedt een prachtige gelegenheid om stil te staan bij de onvoorwaardelijke liefde van onze viervoeters en om deze liefde op een betekenisvolle manier te vieren. Of je nu in Nepal bent of op een andere plek in de wereld, Kukur Tihar herinnert ons eraan om de vreugde en dankbaarheid voor onze trouwe vrienden in ons dagelijks leven te omarmen. Geef je hond deze dag dus een extra koekje, ga op een lange wandeling of las extra speel- en knuffeltijd in!

Benieuwd wanneer Kukur Tihar in 2024 wordt gevierd? Zet 31 oktober alvast in je agenda!

1
6

Weken

Dagen

Laat uw stem achter

0 punten
Upvote Downvote

Aanmelden

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Voer je accountgegevens in en we sturen je een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Uw wachtwoord reset link lijkt ongeldig of verlopen te zijn.

Inloggen

Privacybeleid

Toevoegen aan collectie

Geen collecties

Hier vind je alle collecties die je eerder hebt gemaakt.

nl_NLNederlands