The history of Animal Day: what do we celebrate on Oct. 4 and why?

Dierendag, gevierd op 4 oktober, is een bijzondere dag voor dierenliefhebbers over de hele wereld. Op deze dag staan we stil bij het belang van dieren, of het nu onze trouwe huisdieren zijn, de wilde dieren in de natuur, of dieren die minder zichtbaar zijn maar een cruciale rol spelen in ons ecosysteem. Maar waarom is Dierendag op 4 oktober en wat wordt er eigenlijk gevierd?

De geschiedenis van Dierendag

Om hier antwoord op te geven moeten we terug in de geschiedenis. Dierendag, of Wereld Dierendag, werd in 1925 geïnitieerd door de Duitse schrijver en dierenrechtenactivist Heinrich Zimmermann. Zijn passie voor dierenwelzijn leidde tot de oprichting van deze dag om aandacht te vragen voor de rechten van dieren en hun bescherming. Hoewel de eerste viering op 24 maart plaatsvond, werd de datum later verplaatst naar 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus van Assisi, de beschermheilige van dieren.

Sindsdien is Dierendag wereldwijd uitgegroeid tot een symbool van zorg, respect en liefde voor dieren. Het doel is niet alleen om onze huisdieren extra in het zonnetje te zetten, maar ook om aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren, waar ze ook leven.

Waarom Dierendag belangrijk is

Dierendag draait om meer dan alleen het vieren van onze geliefde huisdieren; het is een dag die herinnert aan de waarde en het belang van alle dieren op onze planeet. Dieren spelen een essentiële rol in het in stand houden van ecosystemen, het balanceren van de voedselketen en het behouden van biodiversiteit. Toch worden dieren vaak slecht behandeld, uitgebuit of bedreigd door menselijke activiteiten.

Door stil te staan bij Dierendag kunnen we onszelf herinneren aan de verantwoordelijkheid die we dragen voor de dieren om ons heen. Of het nu gaat om het verbeteren van de leefomstandigheden van huisdieren, het beschermen van bedreigde diersoorten, of het ondersteunen van initiatieven tegen dierenmishandeling, we kunnen allemaal bijdragen aan een betere wereld voor dieren.

Petbnb viert Dierendag met alle huisdieren in Nederland

Heb jij een gelukkig huisdier of oppasdier? Bewijs het!

Stuur ons je favoriete “happy foto” of video van je (oppas)dier. De leukste foto’s worden beloond met een plek in de eregalerij op ons platform. Voor elke inzending die wij ontvangen doneren wij € 1 aan de dierenbescherming. Samen zorgen we ervoor dat alle dieren in Nederland gelukkig zijn. 💚

Dierendag in Nederland

In Nederland is Dierendag een bekende viering. Veel Nederlanders verrassen hun huisdieren met iets speciaals, zoals een extra snack of een nieuw speeltje. Dierenwinkels en -asielen maken ook gebruik van deze dag door speciale acties en adoptiecampagnes te organiseren. Bovendien roepen Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties zoals de Dierenbescherming mensen op om niet alleen op 4 oktober, maar het hele jaar door goed voor dieren te zorgen.

Dierendag wordt vooral in de Westerse wereld gevierd, maar er zijn meer festiviteiten over de wereld waar dieren worden gevierd of zelfs geëerd, zoals Kukur Tihar: een hondenfeest in Nepal. Lees meer over dit bijzondere hondenfestival in onderstaande blog!

Wat jij kunt doen op Dierendag

Als je niet zeker weet hoe je Dierendag kunt vieren, zijn hier een paar ideeën:

  • Verwen je huisdier met een speciale traktatie of extra aandacht.
  • Doneer aan een dierenorganisatie of doe vrijwilligerswerk in een dierenasiel.
  • Adopteer een hond of kat uit het asiel.
  • Organiseer een bewustwordingscampagne op je werk of school.
  • Leer meer over dierenrechten en de problemen waarmee dieren wereldwijd te maken hebben.
  • Boek een Petbnb oppas voor je trouwe viervoeter
  • Doe mee aan de Happy Pet(bnb) moments campagne en steun de dierenbescherming!

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

en_USEnglish