The ultimate guide for dog owners and sitters: the best hotspots in Utrecht!

Utrecht is een levendige stad vol groene ruimtes en gezellige cafés waar jij en je hond volop kunnen genieten. Of je nu een lokale hondeneigenaar bent of een oppas die op zoek is naar de beste plekken om te wandelen en te ontspannen, deze gids helpt je de ideale hotspots in de stad te vinden. Is het je eerste keer in Utrecht en ben je van plan om musea in te gaan of te gaan winkelen? Dan is het misschien een beter idee om je hond bij een oppas te brengen.

Wandelen met je hond in Utrecht

Utrecht is niet alleen een prachtige stad voor mensen, maar ook voor onze trouwe viervoeters. De stad heeft volop groene parken, natuurgebieden en bossen waar je hond de vrijheid heeft om te rennen, spelen en snuffelen. Of je nu een korte stadswandeling wilt maken of de natuur wilt ontdekken, hier zijn de mooiste plekken in en rond Utrecht om samen met je hond van te genieten.

1. Griftpark

Het Griftpark, gelegen op loopafstand van het centrum, is een van de favoriete plekken voor hondeneigenaren in Utrecht. Dit stadspark heeft een speciaal losloopgebied waar honden vrij kunnen rondrennen en spelen met andere honden. Naast het losloopveld kun je langs de vijvers en groenstroken wandelen, terwijl je geniet van het uitzicht op de Utrechtse skyline. Het park is compact, maar biedt genoeg ruimte voor een ontspannen wandeling.

2. Máximapark

Voor wie op zoek is naar een ruim en veelzijdig park, is het Máximapark in Leidsche Rijn de perfecte bestemming. Dit park is een van de grootste van Nederland en heeft brede wandelpaden die door groene velden, langs waterpartijen en door bloemrijke weides slingeren. Er zijn verschillende delen waar je hond los mag lopen, zoals in het “Parkpergola” gebied. Het is een ideale plek voor een lange wandeling waarbij je volop kunt genieten van de natuur.

3. Amelisweerd

Net buiten het centrum van Utrecht, aan de oostkant van de stad, ligt het prachtige natuurgebied Amelisweerd. Dit bosrijke gebied biedt kilometers aan wandelpaden langs kronkelende riviertjes, door dichte bossen en langs uitgestrekte weilanden. Hier kan je hond de geur van het bos opsnuiven en zich heerlijk uitleven in de natuur. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, en onderweg kom je ook historische landhuizen en mooie bruggetjes tegen. Het gebied sluit aan op Rhijnauwen, waar je ook heerlijk kunt wandelen.

4. Lepelenburgpark

Het Lepelenburgpark is een klein maar gezellig park net buiten de grachten van het centrum. Het is een perfecte plek voor een korte wandeling met je hond, vooral als je in de buurt van de binnenstad woont of verblijft. Hoewel het park geen losloopgebied heeft, kun je aan de lijn genieten van een rustige wandeling door het groen en langs het water. Het park is ook populair bij studenten en bewoners, wat het een levendige plek maakt voor een gezellige pauze.

5. Kromme Rijn Wandelpad

Voor een langere wandeling door de natuur kun je het Kromme Rijn Wandelpad proberen, een prachtige route die langs de kronkelende rivier de Kromme Rijn loopt. Deze route begint bij de stad en voert je door groene landschappen richting Bunnik en Amelisweerd. Je loopt door weilanden, langs water en door kleine bosgebieden, en je hond kan onderweg volop genieten van de omgeving. Dit wandelpad biedt zowel korte als lange routes, afhankelijk van hoe ver je wilt lopen.

6. Utrechtse Heuvelrug

Wil je echt de natuur in, dan is een uitstapje naar de Utrechtse Heuvelrug zeker de moeite waard. Dit uitgestrekte natuurgebied ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Utrecht en biedt een gevarieerd landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Er zijn tal van wandelroutes, waarvan veel delen losloopgebieden zijn voor honden. Hier kan je hond zich helemaal uitleven, en jij geniet ondertussen van de frisse boslucht en de stilte van de natuur.

7. Julianapark

Het Julianapark, gelegen in de wijk Zuilen, is een van de oudste parken in Utrecht en een perfecte plek voor een ontspannen wandeling met je hond. Het park heeft mooie wandelpaden, een vijver en een groot grasveld waar je hond lekker kan rennen. Er is ook een losloopgebied aanwezig, zodat je viervoeter de vrijheid heeft om te spelen. Het park is omgeven door prachtige oude bomen en biedt veel schaduw, wat het ook op warme dagen een fijne plek maakt.

Hondvriendelijke cafés en terrassen

Als hondeneigenaar is er niets fijner dan een heerlijke wandeling met je viervoeter, gevolgd door een relaxte pauze op een gezellig terras. Gelukkig hoef je in Utrecht niet te kiezen tussen een dagje uit en je hond achterlaten, want de stad heeft volop hondvriendelijke cafés en terrassen waar zowel jij als je hond welkom zijn. Of je nu zin hebt in een koffie, lunch of een borrel, hieronder vind je de leukste plekken in Utrecht waar je samen met je hond kunt genieten.

1. De Rechtbank

Midden in het centrum van Utrecht, aan de Korte Nieuwstraat, vind je De Rechtbank, een stijlvol restaurant met een prachtig terras. Dit historische pand heeft een ontspannen sfeer en een vriendelijke ontvangst, ook voor honden! Op het ruime terras zijn honden van harte welkom, en het personeel zorgt vaak voor een bakje water en soms zelfs een hondenkoekje. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad terwijl je geniet van een kop koffie of een uitgebreide lunch.

2. SOIA – Strand Oog in Al

Voor een meer ontspannen en zomerse vibe kun je met je hond terecht bij SOIA, gelegen aan het stadsstrand van Oog in Al. Dit is een perfecte plek voor een zonnige middag, waar je kunt genieten van het uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal terwijl je hond lekker kan relaxen aan je voeten. SOIA heeft een laid-back sfeer en is populair bij zowel buurtbewoners als bezoekers van buiten de stad. Je hond is hier meer dan welkom, en het terras biedt genoeg schaduwrijke plekken voor je viervoeter om uit te rusten.

3. Bar Beton Neude

Op een van de bekendste pleinen van Utrecht, de Neude, vind je Bar Beton. Dit café is de ideale plek om even te stoppen tijdens een wandeling door de stad. Het personeel is dol op honden en verwelkomt hen graag met een bakje water. Met zijn centrale locatie is dit terras een gezellige plek om te ontspannen en je hond kan comfortabel met je mee genieten. Bar Beton biedt een gevarieerd menu van koffie tot lunch, en door de bruisende sfeer is het altijd levendig.

4. Café Ledig Erf

Het terras van Café Ledig Erf is een begrip in Utrecht. Gelegen op het kruispunt van de Oudegracht en het begin van het Vaartsche Rijn, is dit een fijne plek om na een wandeling neer te strijken. Het terras is groot en heeft veel gezellige hoekjes, en je hond is hier altijd welkom. De locatie aan het water zorgt voor een extra ontspannen sfeer, terwijl jij kunt genieten van een drankje of een hapje. Dit is een geweldige plek voor een rustige middag, met voldoende ruimte voor jouw hond om lekker te liggen.

5. Broei

Voor een knusse, huiselijke sfeer kun je met je hond terecht bij Broei, aan de Oosterkade. Dit café heeft een lichte, moderne inrichting en een uitnodigend terras aan de rustige gracht. Honden zijn zowel binnen als buiten welkom, en het vriendelijke personeel zorgt altijd goed voor je viervoeter. Broei heeft een plantaardig menu en serveert heerlijke koffie, wat het de ideale plek maakt voor een ontspannen pauze tijdens een wandeling langs het water.

6. Gys

Gys, een biologisch en duurzaam café, is de perfecte plek voor hondeneigenaren die op zoek zijn naar een milieubewuste lunch of diner. Met twee locaties in Utrecht (op de Voorstraat en de Amsterdamsestraatweg) biedt Gys een gastvrij terras waar je hond van harte welkom is. Ze hebben een uitgebreid menu met gezonde opties, en terwijl jij geniet van je maaltijd, kan je hond heerlijk ontspannen aan je zijde. Het vriendelijke personeel zorgt graag voor wat water voor je hond, zodat jullie beiden goed verzorgd zijn.

7. Le Jardin

Voor wie op zoek is naar een beetje groen in de stad, is Le Jardin een prachtige plek. Dit botanische café-restaurant aan de Mariaplaats heeft een sfeervol terras omgeven door planten en bloemen, waar honden meer dan welkom zijn. Het terras biedt een rustige plek om te ontspannen, en de natuurvriendelijke uitstraling zorgt voor een fijne ambiance voor zowel mens als hond. Met een seizoensgebonden menu en vriendelijke bediening is dit een uitstekende plek om samen met je hond even op te laden.

Utrecht is een stad die hondeneigenaren veel te bieden heeft, en met deze prachtige wandelroutes en hondvriendelijke cafés en terrassen kun je samen met je hond genieten van het stadsleven. Vergeet niet om altijd een bakje water mee te nemen en te controleren of je hond zich comfortabel voelt op het terras. Zo kun jij ontspannen genieten van een kop koffie of een drankje, terwijl je viervoeter lekker uitrust na een wandeling door de stad!

Van plan om vaker erop uit te gaan met je viervoeter? Lees dan ook onze tips voor hondvriendelijke plekken in onze hoofdstad en Rotterdam.

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

en_USEnglish