Het is zover! De zomervakantie is in volle gang en we verdienen met zijn allen wel wat rust na afgelopen jaar. Heb je een leuke vakantie in het zicht met jouw viervoeter? Met deze tips kan je met een gerust hart vertrekken naar jouw vakantiebestemming! Hou ernaast ook rekening met de coronamaatregelen van het land van bestemming of het land dat je doorkruist.
- Zorg voor de juiste vakantiebestemming voor jou en jouw viervoeter!
Niet elke vakantiebestemming is geschikt voor honden en niet overal zijn honden toegestaan. De reis naar de vakantiebestemming moet diervriendelijk zijn. Als je met de auto, caravan of camper gaat, zorg er dan voor dat je vaak genoeg stopt om de benen te strekken. Een hond heeft voldoende beweging nodig, dus alleen 5 minuutjes wandelen bij een tankstation is niet genoeg. Daarnaast heeft de vakantiebestemming de juiste faciliteiten nodig. Er dienen genoeg uitlaatplekken, speelweides, pensions en dierenartsen in de buurt te zijn. Geef je hond ook rust tijdens de vakantie. Een drukke stad kan ervoor zorgen dat je hond (en jij misschien ook wel) overprikkeld raakt. Zorg voor genoeg ontspanning en rust, bijvoorbeeld in een bos, op het strand, op de camping, in een park enzovoorts.
2. Trim je hond voordat je op vakantie gaat
Het trimmen van je hond voor je op zomervakantie gaat kan nooit kwaad. Dit is niet alleen koeler, maar ook praktischer. Ten eerste krijgt je hond minder snel last van klitten en neemt hij niet het hele zand of bos mee de caravan in. Ten tweede kun je de vacht/huid veel beter inspecteren op insecten, parasieten of teken.
3. Neem altijd een EHBO kit voor honden mee
Een ongeluk zit in een klein hoekje, al helemaal bij honden! Lekker ravotten in de natuur kan nog weleens voor verwondingen zorgen. Ook is de kans op teken veel groter in het buitenland dan in Nederland. Zorg ervoor dat je altijd een EHBO kit mee hebt om je hond te verzorgen als er iets gebeurt op vakantie. Ook is voldoende eten en drinken natuurlijk van belang.
4. Laat je hond nooit achter in de auto!
Ook al staat jouw auto in de schaduw, of ben je maar even een boodschapje doen.. Laat jouw hond bij warm weer nooit achter in de auto. Het kan na 10 minuten al fataal zijn en helaas gebeurt het nog veel te vaak :(.
5. Zorg ervoor dat je weet welke invoereisen er zijn in het land waar je naartoe gaat
Voor sommige bestemmingen moet jij je hond inenten. Zorg ervoor dat je vooraf goed uitzoekt welke inentingen jouw hond nodig heeft. Houdt rekening dat je misschien ook andere landen doorkruist als je op vakantie gaat en voor elk land gelden verschillende invoereisen. Het hondenpaspoort dient hiervoor ook in orde te zijn. Mocht je onduidelijkheden of vragen hebben over het land waar je naartoe gaat of die je doorkruist, kun je altijd contact opnemen met de ambassade van dat land.
6. Zorg voor een volledige check-up bij de dierenarts voor je vertrekt
Niet alleen voor eventuele vaccinaties is het van belang om naar de dierenarts te gaan, maar ook voor advies en de chip. Mocht jouw hond een chip hebben is het belangrijk om deze voor vertrek te laten controleren. Het is verstandig om honden met gezondheidsrisico’s of oudere honden in de weken voor je vertrekt in de gaten te houden. Als hun gedrag verandert, kan een extra bezoekje aan de dierenarts nooit kwaad!
7. Inpaklijst voor je hond
Een vakantie kan van tevoren stressvol zijn en de kans dat je iets vergeet is aanwezig. Met behulp van inpaklijstjes kun je makkelijk afvinken wat je mee moet nemen. Onderstaande inpaklijst voor honden kan jou helpen als geheugensteuntje:
- Hondenpaspoort (inclusief vaccinatierapport en verklaring van gezondheid)
- Rabiësverklaring
- Telefoonnummer van eigen dierenarts
- Eventuele medicatie
- Stoelbeschermer voor in de auto
- Riem (ook om de hond in de auto vast te zetten, dit is in sommige landen verplicht)
- Hangertje met contactinformatie voor aan de halsband
- EHBO kit
- Brokken/water/snoepjes
- Eet en drinkbakken
- Speeltjes
- Mand/deken/handdoeken
- Een luifel of iets waarmee je een schaduwplek kan creëren
Comments
0 comments