in

8 tips om je huisdier te ondersteunen tijdens Oud & Nieuw

Het einde van het jaar nadert en dat gaat gepaard met champagne, oliebollen en uiteraard vuurwerk! Vuurwerk is echter een enorme stressor voor dieren. Uit onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat ruim 65% van de honden zich verstopt bij het horen van vuurwerk. Om dieren door de jaarwisseling heen te helpen, kun je onderstaande tips toepassen. Hopelijk verzacht dit het stresslevel van onze lieve honden en katten.

1. Houd rekening met het vuurwerk overdag

Laat je hond overdag wat langer uit, tenzij er overdag al enorme knallen zijn. In dat geval kun je beter een korte wandeling maken. Loop de laatste ronde bij voorkeur voor 21 uur ’s avonds en houd je hond aan de lijn. Door de knallen kan hij namelijk schrikken en wegrennen. Laat een kat met vuurwerkangst niet buiten op Oudejaarsdag, maar zorg voor een veilige omgeving in huis.

2. Laat een angstig huisdier nooit alleen achter

Blijf thuis als jouw huisdier angstig is voor vuurwerk. Het alleen achter laten kan vervelende en blijvende gevolgen hebben. Mocht je echt niet thuis kunnen zijn, zorg er dan voor dat er een vertrouwd iemand is die op kan passen. Schakel bijvoorbeeld zijn vaste oppas in of een familielid/kennis.  

3. Doe alle gordijnen dicht en sluit de ramen

Doe alle gordijnen dicht als het vuurwerk buiten wordt afgestoken. De lichtjes zijn niet te plaatsen voor een dier en zorgen voor een toename van stress. Sluit de ramen om zo alle geluiden van buitenaf te dempen.

4. Zorg voor afleiding

Afleiding zorgt voor een afname van stress. Geef je hond of kat iets te kauwen en vermaak ze met leuke honden – of kattenspeeltjes. Je huisdier zal daardoor slaperiger worden in de avond. De leuke afleiding wordt notabene gekoppeld aan het vuurwerk en zorgt voor een positieve stimuli. Je conditioneert dan als het ware je huisdier.

5. Creëer een veilige en rustige plek voor je huisdier

Laat je huisdier zelf een rustige plek kiezen om te liggen. Op die plek voelt hij zich het meest vertrouwd. Geef je huisdier een goede aai over zijn bol, zodat hij zich veilig voelt. Leg zijn vertrouwde knuffel of speeltje bij hem.

6. Blijf rustig en gedraag je zoals altijd

Huisdieren zijn erg gericht op hun baasje, zeker in angstige situaties. Zolang jij rustig blijft en je hond of kat ondersteunt, zal dit de angst iets doen verzachten. Gedraag je verder zoals altijd. Huisdieren zijn gewend aan jouw routines. Bij het overboord gooien van deze routines raken ze in de war.

Waarom worden honden graag geaaid? - Hond.nl

7. Straf je huisdier niet

Door de stress kunnen huisdieren misschien anders reageren. Zo is het bijvoorbeeld niet raar dat ze ineens hun behoeftes doen in huis, of ze weg willen rennen. Straf je huisdier niet. Wees lief en geef extra aandacht door ze meer te knuffelen, mits dat wordt toegelaten door je huisdier natuurlijk. Er is niet voor niks het gezegde: ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen.’ Ga dus voorzichtig om met schrikreacties.

8. Zet rustige muziek op

Om het geluid van het vuurwerk te dempen, kan rustige achtergrondmuziek helpen. Zet de muziek op een gemiddeld volume en blijf bij een rustig muziekgenre, zoals klassieke muziek. Op Spotify zijn speciale muzieklijsten te vinden voor honden en katten!

Dog Music - Relaxing Sounds for Dogs - Compilation by Various Artists |  Spotify

Blijft je huisdier extreem angstig voor vuurwerk? Dan is het belangrijk om hier passende hulp voor te zoeken. Vuurwerkangst kan blijvende gevolgen hebben. Ons advies is om contact op te nemen met de dierenarts of met een gedragstherapeut voor huisdieren.

Facebook Comments

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Written by admin

7 magische tips om de kerstdagen met jouw hond of kat onvergetelijk te maken!

Levenslessen van je pluizige vriend: 10 goede voornemens geïnspireerd door jouw (oppas)huisdier!