Nu het weer sneller donker wordt ’s avonds, kan wandelen met jouw viervoeter een uitdaging zijn! In het donker wandelen is verbonden aan meer risico’s dan overdag wandelen en bovendien kan je hond (of jij) bang zijn. Goed zichtbaar zijn in het donker voorkomt ongelukken. In deze blog geven we je graag wat tips om veilig over straat te gaan als het donker is!

  1. Laat je hond even wennen aan het donker

Wist je dat honden beter in het donker kunnen zien dan mensen? Vroeger jaagden honden namelijk vooral als het schemerig was. Deze eigenschap bezitten honden nog steeds. Maar, ondanks dat ze goed kunnen zien in het donker, is het belangrijk dat hun ogen eraan wennen. Bovendien kunnen sommige honden angstig zijn. Om honden goed te laten wennen is het verstandig om ze als puppy al bloot te stellen aan wandelen in het donker. Puppy’s zijn sneller beïnvloedbaar dan oudere honden en zo leren zij van jongs af aan dat in het donker naar buiten gaan normaal is. Blijft jouw hond bang? Zorg er dan voor dat je zelf rustig blijft en geef hem een veilig gevoel.

2. Gebruik lichtjes

Als je aan het wandelen bent met jouw viervoeter, is het van belang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Verlicht jouw hond en eventueel jezelf. Als je jouw hond uit het oog verliest in het donker is het makkelijker om hem terug te vinden als hij verlicht is. Er bestaan speciale lichtjes om bij honden om te doen, maar je kunt zelf ook creatief aan de slag gaan! Heb je nog oude fietslampjes thuis liggen? Doe deze dan om de halsband of aan het harnas van jouw hond. Tover je hond om tot een echte discohond!

3. Ga voor een verlichte route

Kiezen voor veiligheid hoeft niet moeilijk te zijn. Kies voor een verlichte route met veel lantaarnpalen en vermijd hele donkere wegen. Als je buiten de stad woont, is het lastiger om verlichte paden te vinden. Bij deze onverlichte paden is het verstandig om een lampje bij jouw hond te bevestigen en ervoor te zorgen dat je zelf ook goed zichtbaar bent!

4. Houd je hond aan de lijn

Ook al is je hond verlicht, voor automobilisten of fietsers is jouw hond niet altijd zichtbaar in het donker. Voorkom onnodige risico’s en houd jouw viervoeter daarom aangelijnd. Bovendien wordt er in de wintermaanden meer vuurwerk afgestoken en kan het zijn dat je hond schrikt van de knallen en daardoor wegrent.

5. Verken de route die je loopt eerst overdag

Heb je een bepaalde route die je graag loopt? Zorg er dan voor dat je deze route eerst verkent in het daglicht. Zo kom je in het donker niet voor verrassingen te staan en kunnen jullie beiden met een gerust hart over straat.

6. Ga met een andere hond naar buiten

Blijft jouw hond angstig in het donker? Dan kan het helpen om samen met een andere hond naar buiten te gaan. De andere hond is dan een voorbeeld voor jouw hond en grote kans dat hij de andere hond dan gaat volgen. Op die manier krijgt hij een positieve associatie met wandelen in het donker. Kom maar op met die avondwandeling!

Facebook Comments